Hlavní obsah

Hobita konečně schválili producenti: první klapka v únoru

Novinky, Stanislav Dvořák

Roky nepotvrzených zvěstí a změn ve scénáři i na režisérské stoličce jsou u konce a fanoušci díla J.R.R. Tolkiena se mohou klidně těšit na velkofilm Hobit. V Hollywoodu rozhodli, že se začne natáčet v únoru 2011.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Peter Jackson

Článek

Režisér Peter Jackson natočí dva díly Hobita a ty v kinech poběží v letech 2012 a 2013.

“Objevovat Tolkienovu Středozem je mnohem víc než normální filmařina. Je to jako ponořit se do velmi zvláštního místa představivosti, krásy a dramatu. Těšíme se, že znovu vstoupíme do neobyčejného světa s Gandalfem a Bilbem a přáteli z New Line Cinema, Warner Brothers a MGM."

Filmaři hovoří také o převratných efektech a nejmodernějších kamerách - 3D formát je už samozřejmostí.

Cesta k natáčení byla v případě tohoto filmu extrémně trnitá. Chvílemi to vypadalo, že se natáčet nebude. V roce 2008 chtěl film soudní žalobou zastavit syn spisovatele J. R. R. Tolkiena. Christopher Tolkien vedl s producenty Pána prstenů a Hobita dlouhodobou soudní bitvu. Tvrdil, že New Line Cinema dluží jeho rodině podíly ze zisku ve výši 50 miliónů liber, ale dosud neuspěl.

Studio MGM pak zabředlo do finančních potíží a odešel režisér Guillermo Del Toro. Na jeho místo nastoupil Peter Jackson a ten se před několika týdny na Novém Zélandu dostal do sporu s odbory, které chtěly stávkovat. Vyhrožoval, že se produkce přemístí do Evropy, ale z toho nakonec sešlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám