Hlavní obsah

Rogera Waterse z kapely Pink Floyd obvinili z antisemitismu

Právo, Jaroslav Špulák

Představitelé americké Ligy proti hanobení (Anti-Defamation League, ADL) obvinili zpěváka a skladatele Rogera Waterse z antisemitismu. Zprávu přinesly servery nme.com a gigwise. com. Podle zástupců ADL použil Waters při koncertu The Wall, kterým oslavuje 30 let od vydání stejnojmenné desky své mateřské kapely Pink Floyd, ilustrace evokující stereotypy namířené proti Židům.

Článek

Během skladby Goodbye Blue Sky se totiž na velkoplošné obrazovce promítají záběry letadel, které shazují bomby ve tvaru Davidovy hvězdy a poté ve tvaru amerického dolaru. „Je pobuřující, že Waters porovnává Davidovu hvězdu se symbolem dolaru,“ řekl ředitel ADL Abraham Foxman.

Waters obvinění odmítá

Waters, kterému organizace vyčítala i používání dalších náboženských a společenských symbolů v nevhodných souvislostech, všechna obvinění odmítl. „Přestože trvá na tom, že jeho záměrem bylo kritizovat izraelskou bezpečnostní bariéru, způsob, jakým to udělal, ponechává široké pole pro interpretaci a pravý význam tak může být nepochopený a spojovaný s Židy a penězi,“ dodal Foxman.

„Waters má právo vyjádřit svůj názor na izraelsko-palestinský konflikt prostřednictvím své hudby a koncertu. Přesto jsme přesvědčeni, že obrázky jdoucími v takovém sledu překračuje hranici antisemitismu.“

Političtější a všeobecnější produkce

„Když The Wall vznikala, byli jsme ve válce ve Vietnamu. Dnes jsme uprostřed války v Iráku a Afghánistánu. The Wall má velmi silný protiválečný vzkaz,“ řekl Waters. „Tato produkce je mnohem političtější a všeobecnější, než byla původní koncertní show z roku 1980.“

Waters před startem turné The Wall požádal fanoušky, aby mu prostřednictvím jeho webových stránek posílali fotografie a informace o svých blízkých, které ztratili v různých válečných konfliktech. Během koncertu je promítne spolu se snímkem svého otce, jenž zahynul ve druhé světové válce.

Roger Waters přiveze program The Wall také do Prahy. V O2 Areně se představí 15. a 16. dubna 2011. Světové turné začalo na počátku září v Torontu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám