Hlavní obsah

Filmy finských studentů triumfovaly na festivalu v Písku

Právo, Věra Míšková

Vítězstvím finského filmu Zuby a perutě (Wings and Teeth) režiséra Oskariho Rautsiho skončil v sobotu 10. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů v Písku.

Článek

Finská kinematografie na přehlídce triumfovala, protože Cenu poroty si odnesl ještě snímek Pokayoke studenta Miky Tervonena.

„Je to dáno i tím, že finských filmů bylo v soutěži relativně hodně a měly vcelku slušnou úroveň,“ řekla Právu předsedkyně poroty Eva Zaoralová.

K vítěznému filmu dodala: „Je to trošku upírská historka, ale civilně natočená. Má výraznou hororovou atmosféru, která není vyvolávaná umělými prostředky, ale kamerou a režií. Rautsi věděl, jak nakomponovat prostředí i jednotlivé prvky jako vrzání dveří, klapot kroků na schodech a podobně. Je to zkrátka dobře napsané, dobře režírované a podařilo se dobře obsadit i dvě dětské role.“

Našim hraným filmům se nedařilo

Také mezi českými tvůrci byli laureáti hlavních ocenění. Nejlepším dokumentem je 59/184/84 Lukáše Kokeše z pražské FAMU, který nahlíží pod pokličku namlouvání přes internet, přičemž hlavním aktérem, jenž hledá partnerku, je téměř šedesátiletý muž.

Také v kategorii animovaných filmů zvítězil český snímek The Swimming Pool Alexandry Hetmerové, vyprávějící o dvou lidech, kteří si museli zvyknout na samotu, aby díky ní mohli nalézt společnost a porozumění.

Nejméně se dařilo českým hraným filmům. „Zahraniční je převyšovaly především ve zvládnutí základů řemesla, což vzbuzuje dojem, že finští, italští nebo němečtí studenti mají přísnější pedagogické vedení. U českých je patrný talent, ale škodí jim určitý nedostatek řemeslných znalostí,“ komentovala Zaoralová.

Jak Právu řekl zakladatel a ředitel zdejší Filmové akademie Miroslava Ondříčka (FAMO) a Soukromé vyšší odborné školy filmové (SVOŠF) Miloň Terč, jejich studenti jsou nyní na stáži ve finském Tampere. „Škoda jen, že ne vždy mají o stáže zájem,“ řekl. Dodal, že má čerstvou zkušenost, kdy si dva studenti stáž do USA na poslední chvíli rozmysleli.

Festival měl i bohatý nesoutěžní a doprovodný program jako worshopy, koncerty či výstavu fotografií Václava Touška.

Zvláštní pozornost byla věnována hendikepovaným umělcům, kteří představili jednak své filmy, jednak hudební programy. O kvalitě filmů tohoto bloku rozhodly klientky Domova sociální péče Petra Mačkov. Nejvíc se jim líbily snímky Postiženi uměním, 4 elements a Contact.

Čeští studenti mají volnosti až moc

Závěrečným festivalovým večerem provázela herecká dvojice Martha Issová a Vojta Kotek a poté se hrál vítězný film a též dokument Přelet nad píseckým hnízdem. Diváky v něm rodným městem provází režisér František Filip. Producentem je Miloň Terč, režisérem pedagog, herec, scenárista a dramaturg Jiří Bednář.

Film byl původně plánován jako studentský, ale posluchači mají zájem točit spíš vlastní témata a představy.

„Je škoda, že nestojí o to, naučit se pracovat na zakázku v určitých mantinelech, protože právě to bude v budoucnu osudem většiny z nich. Je ale samozřejmě obtížné nutit studenty do tvorby, a tak jsme se rozhodli, že film natočí v hlavních profesích jejich pedagogové a oni se na něm budou jen podílet,“ řekl Terč.

Festivalové ceny

Grand prix – hlavní cena

Wings and Teeth

(r. Oskari Rautsi), Finsko

Nejlepší hraný film

Nejlepší hraný film Dream Man (r. Alessandro

Capitani), Itálie

Nejlepší dokumentární film

Nejlepší dokumentární film 59/184/84 (r. Lukáš Kokeš), ČR

Nejlepší dokumentární film 59/184/84 (r. Lukáš Kokeš), ČR Nejlepší animovaný film

Nejlepší dokumentární film 59/184/84 (r. Lukáš Kokeš), ČR Nejlepší animovaný film The Swimming Pool

Nejlepší dokumentární film 59/184/84 (r. Lukáš Kokeš), ČR Nejlepší animovaný film The Swimming Pool (r. Alexandra Hetmerová), ČR

Cena KODAK Vision

Cena KODAK Vision Birdland (r. Jimmy Grassiant),

Cena KODAK Vision Birdland (r. Jimmy Grassiant), Německo

Cena Universal Production

Cena Universal Production Klokworx! (r. Jindř. Novák), ČR

Cena Vladany Terčové

Cena Vladany Terčové Homecoming

Cena Vladany Terčové Homecoming (r. Natalia Kostenko), Polsko

Cena poroty

Cena poroty Pokayoke

Cena poroty Pokayoke (r. Mika Tervonen), Finsko

Zvláštní uznání

Zvláštní uznání Puede usted contar la historia

Zvláštní uznání Puede usted contar la historia de su heladera? (r. Manuel

Zvláštní uznání Puede usted contar la historia de su heladera? (r. Manuel Abrahamovic), Argentina

Zvláštní uznání za režii

The Train (r. Vl. Lomov), ČR

I tato slova však nepřímo potvrzují, že čeští studenti mají možná nakonec víc volnosti, než může prospět jak ohlasu na studentských přehlídkách, tak budoucímu uplatnění v profesionálních podmínkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám