Hlavní obsah

Porota festivalu studentských filmů vybrala vítěze během dvou dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písek

Náročné dva dny mají za sebou porotci Mezinárodního festivalu studentských filmů v Písku. Museli během nich zhlédnout všech 35 soutěžních snímků a vybrat ty nejlepší.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně poroty festivalu Eva Zaoralová

Článek

"Rozhodování bylo o to náročnější, že v jednom soutěžním bloku byly filmy různých žánrů, řekla šéfka poroty Eva Zaoralová,“ umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Vítězové jednotlivých kategorií byli vyhlášeni dnes večer v píseckém kině Portyč. Hlavní Cenu Václava Kršky získal finský film Zuby a perutě režiséra Oskariho Rautsiho.

Cenu za nejlepší hraný film získal Ital Alessandro Capitani za snímek Muž snů, nejlepším soutěžním dokumentem se stal film nazvaný 59/184/84 českého autora Lukáše Kokeše. Cena za nejlepší animovaný film zůstala také v Česku, dostala ji Alexandra Hetmerová za svůj Bazén.

Zaoralová zasedla v porotě, která hodnotila studentské snímky, poprvé. Dosud měla zkušenosti jen z festivalů celovečerních filmů. Práce to prý byla jiná, než je zvyklá. Při přehlídkách celovečerních filmů člověk vidí maximálně tři snímky za den, má čas nad každým chvíli přemýšlet a zařadit si ho do kontextu s ostatními filmy, uvedla.

Členové poroty prý však postupovali podobně jako bývá zvykem u jiných festivalů. Po každém bloku se sešli a vybírali snímek, který by měl postoupit do dalšího kola. "Tak se vyčlenily filmy, které byly z pohledu všech pěti účastníků poroty nejpozoruhodnější," doplnila Zaoralová.

Byly tu ale velmi hezké dva české animované filmy, které mi připadaly originální námětem i po výtvarné stránce.
Eva Zaoralová

Podle ní je možné už na studentských snímcích poznat, kdo by se případně mohl ve filmařské profesi uplatnit. "Některé filmy byly poutavější po stránce kameramanské, mnohé zajímavé po stránce střihové, jiné svým námětem," podotkla. Našli prý dokument, který byl zajímavý námětem i zpracováním.

Čeští studenti představili podle Zaoralové velmi dobré dokumenty a animované filmy, také náměty snímků byly velmi dobré. Trochu slabší se v konkurenci třeba německé, holandské nebo finské školy jevily jejich hrané filmy, míní.

"Byly tu ale velmi hezké dva české animované filmy, které mi připadaly originální námětem i po výtvarné stránce," doplnila předsedkyně poroty.

Jubilejní, desátý ročník festivalu dnes skončil. Snímky do soutěže vybírala porota složená z pedagogů a studentů spolupořádajících píseckých filmařských škol. Přihlášeno bylo 150 titulů z 21 zemí. Vedle evropských filmových škol tu měla zastoupení i Argentina, Brazílie, Indonésie, Indie, Jižní Korea, Izrael či Austrálie.

První ročník festivalu se konal v roce 1997. Až do šestého ročníku se přehlídka konala vždy jednou za dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám