Hlavní obsah

Není v televizi moc gayů? Ne, čtyři procenta, spočítali Američani

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoha divákům se může zdát, že v televizi se stala homosexualita nebo bisexualita módou. Otázku, kolik je přesně ve filmech a seriálech homosexuálních postav, zkoumá každoročně americká Gay a lesbická aliance. Překvapivě letos zjistila, že je to 3,9 %, tedy stejné číslo, které se už dlouho udává jako odhadovaný počet homosexuálů v populaci.

Článek

Americký seriál televize HBO True Blood prý má letos úplně nejvíc gay postav ze všech. Je jich celkem šest.

Po dvou letech stagnace teď začíná počet homosexuálů v televizi zase stoupat. Celkově se v pořadech všech amerických televizí objevuje 3,9 % homosexuálů, což je o 40 procent víc, než aliance napočítala loni.

Mezi běžnými neplacenými kanály vykazuje nejvíc homosexuálních postav ABC (jedenáct), Fox (pět), CW (tři). Počet na NBC poklesl, ale stále mají tři, CBS jen jednu. Mezi kabelovými televizemi jich má nejvíc HBO, potom ABC Family, Showtime, Syfy, TNT, FX, Starz a Teen Nick.

Gayové: středoproudové publikum nás chce

"Růst počtu lesbických, bisexuálních a gay postav v televizi ukazuje nejen posun v americké kultuře směrem k většímu vědomí o naší komunitě a jejímu pochopení, ale také nový standard v tomto průmyslu," míní prezident Gay a lesbické ligy Jarret Barrios.

"Úspěch pořadů jako Modern Family a Glee jasně naznačuje, že středoproudové publikum přijímá gaye a chce vidět dobře udělané příběhy z našeho života."

Zatímco v ČR se počtem homosexuálů ve filmech a seriálech téměř nikdo nezabývá, velké vášně budí toto téma v Polsku. Není bez zajímavosti, že polská poslankyně Anna Sobecká ze strany Právo a spravedlnost požadovala už před lety zákaz prezentace homosexuálů ve veřejnoprávní Polské televizi, protože to prý ohrožuje společnost. Její kolegyně, tehdejší poradkyně ministra uvedla, že homosexuálové jsou podobným rizikem jako narkomani a alkoholici, protože prý mívají AIDS.

Reklama

Výběr článků

Načítám