Hlavní obsah

Garbarek vystoupí s vokálním kvartetem Hilliard na Vítkově

Novinky,
Praha

Pět dnů po úterní hamburské premiéře uvidí Praha nový projekt norského saxofonisty Jana Garbarka s vokálním kvartetem Hilliard Ensemble. Officium novum zahájí v neděli 15. ročník festivalu Struny podzimu. Nepokrytě spirituální, až kontemplativní atmosféru naživo provedeného alba v Praze ještě umocní strohé, ale akusticky výjimečné prostory nově zrekonstruovaného Národního památníku na Vítkově.

Článek

Už název Officium novum odkazuje na slavný společný projekt Officium roku 1994, kde Garbarek poprvé spojil své kontemplativní pojetí hry, jehož znamením je táhlý zvuk saxofonu, se středověkými písněmi.

Jádrem nového projektu jsou sakrální skladby arménského duchovního a hudebního skladatele Komitase Vardapeta. Doplňují je skladby byzantské, ruské ale i z Francie a Španělska.

Officium patřilo k nejúspěšnějším projektům původně freejazzového saxofonisty, jehož divoká hra z desky African Pepperbird se během let zklidnila. Garbarek zamířil do světa komorní hudby se silným duchovním nábojem. Pod vedením majitele firmy ECM se zaměřoval také na neobvyklá spojení, i když ne všechna vždy vyšla. Spolupráce s Hilliard Ensembe, který se věnuje středověké hudbě, patří k těm nejzdařilejším.

Reklama

Výběr článků

Načítám