Hlavní obsah

Čína odmítá běžný systém přístupnosti filmů, málo chrání mládež

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína nepřijme západní systém označování přístupnosti filmů a raději si ponechá cenzory, kteří vpustí do čínských kin jen velmi málo zahraničních snímků, informoval Hollywood Reporter (HR).

Článek

Pro obě strany je to špatná zpráva. Pomalu bohatnoucí městská vrstva Číňanů by si ráda zašla na různé americké filmy a Hollywood by velice rád získal milióny diváků (např. Avatar podle HR v Číně vydělal 200 miliónů dolarů), jenže čínská vláda se drží tvrdé cenzury.

Paní Zhao Shi ze státního úřadu pro rádio, film a televizi potvrdila na tiskové konferenci, že Čína nezavede žádný systém přístupnosti, podle kterého by movitější rodiče mohli rozhodnout na co dítě do multikina pustit. Jistější je většinu filmů vůbec nepromítat.

Každý rok vládní cenzoři pustí do kin jen kolem dvaceti amerických filmů. Také každý domácí snímek je podrobně studován.

“Takový systém byl zkoušen v mnoha zemích, ale my jsme tu otázku zkoumali a výsledky ukazují, že teoreticky přispívá k pestré nabídce filmů pro nové diváky, ale prakticky ani v nejvyspělejších zemích není úspěšný v tom, aby zabránil mládeži vidět nevhodné filmy," míní Zhao Shi.

Cenzorům většinou vadí sex, násilí a zmínky o Tibetu. V Číně ovšem bují obrovský trh s levnými nelegálními DVD i internetové pirátství, takže zájemci se k zakázaným filmům stejně dostanou.

Šest let vězení za film

Zákazem filmu ale tvrdá ruka vlády nekončí. Letos poslal soud na šest let do vězení tibetského filmaře za dokument, v němž Tibeťané chválí dalajlámu a stěžují si na útlak své kultury.

Čína rovněž brání dovozu hudebních nosičů a knih ze Spojených států. Pokud jde o koncerty, pečlivě zkoumá každého interpreta i každou jednotlivou píseň (např. Rolling Stones měli některé povoleny a jiné zakázány). Frontmanovi skupiny Oasis nebyl povolen koncert jen proto, že se před dvanácti lety nevhodně vyjadřoval o problému Tibetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám