Hlavní obsah

Angelina Jolie má v thrilleru Salt českou uniformu a mluví rusky

Kontroverzní agentku CIA hraje oscarová hollywoodská hvězda Angelina Jolie v novém americkém thrilleru Salt, který bude od 12. srpna uveden v českých kinech. V napínavém špionážním snímku zvládá náročné akční scény a v několika epizodách dokonce mluví rusky.

Článek

Roli ve filmu nazvaném podle příjmení hlavní hrdinky Evelyn Saltové získala prý herečka náhodou. Při setkání se zástupkyní společnosti Sony Pictures utrousila, že by si ráda zahrála v "bondovce". "Jen tak jsem prohodila, že bych chtěla být Bondem. Byl to jen vtípek," řekla podle distribučních materiálů. Tvůrce filmu ovšem její výrok tak zaujal, že přepsali scénář a z muže jménem Edwin Salt se stala akční hrdinka, jejíž role byla ušitá na tělo slavné hvězdě.

Agentka Saltová se ve filmu snaží vyvrátit obvinění ruského přeběhlíka, že je ruskou špionkou. Podezření ovšem umocňuje svým útěkem a odmítáním jakékoli spolupráce s dosavadními kolegy ze CIA a s dalšími zástupci amerických mocenských orgánů. Její snaha uniknout zadržení podněcuje dohady o skutečných motivech. Kolem identity hlavní hrdinky neustále visí otazníky.

Podle scénáře působí na území USA spousta tajných agentů vycvičených v bývalém Sovětském svazu a poté i v Rusku. Pod vymyšlenými jmény žijí a chovají se jako řadoví občané. Přestože jde o fiktivní příběh, podle producenta Lorenza Di Bonaventury není představa takových špionů jen výplodem fantazie. "Není nejmenších pochyb o tom, že existují," uvedl. Jeho slova dokresluje i realita, když na území USA byla nedávno zatčena skupina ruských špionů, kteří tam žili mnoho let a teprve po odhalení byli vyhoštěni ze země.

Angelina v české uniformě

Jolie, která ve filmu neustále mění svou vizáž, se představí mimo jiné i v roli českého příslušníka sil NATO. Převlečena za muže oblečeného do uniformy českého důstojníka Vlasáka se dostane do prezidentského sídla, aby tam splnila jeden ze svých záměrů.    Ruštinu herečka praktikuje mimo jiné v dialozích se svým polským hereckým partnerem Danielem Olbrychským, který hraje údajného ruského přeběhlíka Orlova. Při jednom setkání si také přihne z láhve vodky, jak to zřejmě podle představ amerických tvůrců chodí mezi ruskými špiony.

Tvůrci ocenili profesionalitu herečky, která sama zvládá tvrdé kaskadérské scény včetně bojových. "Angelina je nadšená, když může takové scény točit sama," řekl jeden z režisérů Simon Cran.

Film se natáčel ve Washingtonu i v New Yorku. Některé scény vznikly v pravoslavné katedrále Panny Marie v East Village v New Yorku. Za dalšími záběry se pak štáb vypravil do Ruska, aby natočil například děj na břehu řeky Volhy. Scénář filmu napsal Kurt Wimmer, režisérem je Phillip Noyce a kameramanem Robert Elswit. V dalších rolích hrají Liev Schreiber či Chiwetel Ejiofor. Do českých kin film uvádí distribuční společnost Falcon.

Reklama

Výběr článků

Načítám