Hlavní obsah

Hip-hoper Wyclef Jean se oficiálně zaregistroval jako kandidát na prezidenta Haiti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hip-hopová hvězda Wyclef Jean se 5. srpna oficiálně zaregistrovala jako kandidát na prezidenta Haiti. Pokud funkci získá, čeká ho těžká práce. Velmi chudou karibskou zemi letos srazilo na kolena zemětřesení.

Foto: Profimedia.cz

Rapper Wyclef Jean celý život podporoval svou rodnou zemi Haiti. Nyní tam chce kandidovat i na prezidenta.

Článek

Desítky příznivců Wyclefa zdravily, když dorazil k registraci na úřad v hlavním městě Port-au-Prince. Muzikant dorazil téměř na poslední chvíli, sobota je posledním dnem, kdy se přijímají kandidatury. Volby proběhnou v listopadu.

Dalšími kandidáty na prezidenta jsou bývalý diplomat Garaudy Laguerre a Raymond Joseph, současný haitský velvyslanec v USA a současně strýc Wyclefa Jeana. Nynější prezident Rene Preval už podle ústavy nesmí kandidovat.

Raper Wyclef Jean je na Haiti mimořádně populární, ve volbách by mu mohlo pomoci, že většina populace je podobně jako ve všech chudých zemích velmi mladá. V jednom rozhovoru pro Time sám řekl, že jeho zbraní v kampani bude to, že enormně mladé obyvatelstvo už nevěří v politiky. Kdyby ale zemi nepostihlo zemětřesení, které sebralo domov asi 1,5 miliónu obyvatel, odhaduje, že by pravděpodobně kandidoval až někdy za deset let.

Wyclef Jean se narodil na Haiti v roce 1972 a nyní žije v USA, kam se s rodinou přestěhoval jako devítiletý chlapec. Proslavil se v devadesátých letech v soul-hip-hopové skupině Fugees, kde začínala i jedna z nejslavnějších amerických zpěvaček Lauryn Hillová.

V posledních letech se věnoval sólo kariéře, produkování cizích desek a humanitární činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám