Hlavní obsah

Na festivalu Benátská noc zahrál legendární Gary Moore

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá Skála

Irský rockový a bluesový kytarista Gary Moore v pátek na festivalu Benátská noc, který se koná do neděle v Malé Skále na Jablonecku, sehrál úlohu jedné z hlavních hvězd. V osobním styku nepříliš komunikativní hudebník dokázal své kytarové mistrovství a svými skladbami zaujal většinu přítomných.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Gary Moore na Benátské noci

Článek

Zklamán nebyl nikdo, kdo se těšil na hity jako Out In The Fields, Still Got The Blues či Empty Room. V době vystoupení jednoho z nejuznávanějších kytaristů současnosti bylo podle pořadatelů v areálu přibližně 12 000 lidí.

Moore, kterého v závěru publikum odměnilo bouřlivým aplausem, v České republice vystoupil poprvé. "Pro mě je důležité být na pódiu před publikem. Přípravu repertoáru nevidím tak důležitou jako to finále, když člověk výsledek předvádí před lidmi," uvedl před koncertem Moore, který se představil s tříčlennou kapelou za zády.

Osmapadesátiletý rodák z Belfastu v Severním Irsku nabídl i několik nových skladeb, například Days of Heroes a rychlejší rockové písně střídal s baladickými skladbami typu Where Are You Now. Moorovi instrumentální výkony oceňovali diváci potleskem, někteří dávali najevo příjemné překvapení z jeho rockového zpěvu. V závěru koncertu zazněl hit Parisienne Walkways, píseň, která vznikla už před 30 lety.

Stratovarius a Die Happy

S velkým ohlasem se v sobotu setkalo také vystoupení Richarda Müllera, jehož album Už vede několik týdnů tuzemskou hitparádu nejprodávanějších desek. V žebříčku je již 11 týdnů, pětkrát bylo druhé a šestkrát první. "Hrajeme festivalový set založený na tom, že dáváme rockovější věci. Na takovou akci, jako je Benátská noc, se to hodí více než hrát nějaké intimní písničky," řekl osmačtyřicetiletý Müller, jemuž publikum aplaudovalo za hity jako Nebude to žahké, Cigaretka na 2 ťahy, Srdce jako kníže Rohan, Spočítaj ma či Nahý 2.

Mezi prvními vystupujícími se v pátečním programu představily skupiny Airfare, Totální nasazení, Toxique nebo Sto zvířat. "Je vidět, že nezáleží na tom, v kterém čase skupina hraje, byli jste báječné publikum," loučil se s nadšenými fanoušky pod pódiem lídr souboru Sto zvířat Jan Kalina.

Stálí návštěvníci festivalu se pozastavovali nad novým přeskupením areálu, které připomíná první ročníky oblíbené akce. Letos jsou všechna pódia napříč areálem v jedné řadě pod tratí. Pro motoristy je připraveno nové centrální parkoviště zdarma.

Benátská noc v Českém ráji přivítala i německé Die Happy se zpěvačkou Martou Jandovou, finské metalisty Stratovarius, ze Slovenska přijela Tublatanka nebo Horkýže slíže.

Pořadatelé na sobotu připravili také doprovodný program, jehož součástí budou atraktivní Balónkové závody a tradiční neckyáda na Jizeře i fotbalový zápas rockerů.

Organizátoři Benátské noci očekávají, že letos areál během tří dnů navštíví více než 25 000 návštěvníků. Největší nápor se předpokládá na sobotní vystoupení nejpopulárnější tuzemské rockové skupina Kabát.

Na loňském ročníku oblíbeného festivalu se na čtyřech pódiích za tři dny představilo na 120 kapel a interpretů. Podle odhadu pořadatelů akci navštívilo rekordních 20 000 lidí, o 4000 více než ročník předcházející.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám