Hlavní obsah

Tereza Dočkalová: O Julii jsem nikdy nesnila

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tereza Dočkalová je absolventkou herectví na ostravské konzervatoři. Už během studií si ji vyhlédl režisér Ivan Krejčí pro roli Niny v Čechovově Rackovi. V jeho režii pak nyní dvacetiletá herečka ztvárnila většinu postav na jevišti Komorní scény Aréna – od neodolatelné Zdi v Shakespearově Snu noci svatojánském až po Ofélii v Hamletovi.

Článek

Na Letních shakespearovských slavnostech se objevila loni jako Luciana v temperamentní inscenaci Komedie omylů, kterou pod hlavičkou PaS de Theatre uvedli herci z ostravských divadel v režii Petera Gábora.

Julie, kterou hrajete v režii Pavla Šimáka v letošní inscenaci Romea a Julie, patří k vysněným rolím mladých hereček. Je to i váš případ?

O této roli jsem nikdy nesnila. Ne že by se mi protivila, jen jsem si to nikdy ani nepředstavila. Ale asi to tak v životě bývá. V sedmé třídě na základní škole – to mi bylo asi třináct – jsem jednoho Romea a jednu Julii viděla. V divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Romea hrál Marek Holý, který ho teď hraje znovu a se mnou. Kdyby mi tehdy někdo zaťukal na rameno a řekl, že si tuhle holku zahraju taky a přesně s tímhle klukem, asi bych smíchy upadla na podlahu.

 V čem je vám Julie blízká?

Obdivuji na ní, že ze svého ideálu lásky, manželství, úcty a oddanosti k muži nesleví ani o píď, a to i když už ji všichni opustili, i když už stojí jednou nohou v hrobě. Jako by nám tím Shakespeare chtěl říct: „Styďte se! Čtrnáctileté děti dovedou milovat lépe a oddaněji než všichni dospělí dohromady.“

Jste vytíženou herečkou ostravské Arény, kde hrajete minimálně v pěti titulech. Čím je vám tento soubor sympatický?

Líbí se mi svou dramaturgií, názorem, svou nepodbízivostí i lidmi, kteří si na nic nehrají a pracují spolu v sepjatém a úzkém kontaktu.

Co pro vás znamená setkat se na jevišti s herci (i bývalými) jiných ostravských scén?

Všechna nová setkání mě obohacují. Co se týká inscenace Romea a Julie, její zákulisí mě obohacuje hlavně o nové a nové typy lidského smyslu pro humor.

Inscenace na Komorní scéně Arény mají intimní atmosféru i kontakt s diváky. Jakým zážitkem je pro vás hraní pod širým nebem – ať už na Slezkoostravském, či na Pražském hradě?

Je to do jisté míry horoucí peklo, a tím pádem velmi cenná zkušenost.

Jaký ohlas měla premiéra Romea a Julie u ostravského publika?

Zatím jsem slyšela samé pozitivní reakce. Až mi to začíná být podezřelé.

Nevadí vám, že se svou účastí v letní produkci připravíte o značnou část prázdnin? Budete mít chuť a elán do nové sezóny?

Mám čtrnáct dní volna. Tolik k mým prázdninám. Pak nás čeká Jubileum George Taboriho, což je hra skvostná tak, že se jí už teď nemohu dočkat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám