Hlavní obsah

Vzácná kutnohorská iluminace bude k vidění už jen pár dní

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Poslední možnost zhlédnout unikátní středověkou iluminaci nabízí do 8. srpna kutnohorská galerie GASK. Vzácné dílo s motivem těžby a zpracování stříbra pochází přímo z Kutné Hory z období 15. století a v budoucnu se stane součástí rozsáhlé výstavy věnované Jagelloncům, kterou GASK připravuje na rok 2012.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zájemci si prohlížejí iluminaci, kterou Středočeský kraj koupil za 17 miliónů.

Článek

Pozdně gotická malba na pergamenu značných rozměrů, připomínající obrazy Pietera Brueghela, byla vydražena loni v prosinci u londýnské aukční síně Sothebye’s za 17 miliónů korun. O osudu tohoto úvodního listu není mnoho známo: byl druhotně vyříznut z dnes již neznámé chorální knihy a v roce 1920 se ocitl v soukromé vídeňské sbírce. Za devět let byl černobíle reprodukován v odborné literatuře, než se poté objevil po dlouhé době v londýnském aukčním domě.

V kutnohorské zrekonstruované barokní Jezuitské koleji je tato knižní malba vystavena společně s tematickou doprovodnou expozicí, která přibližuje kulturní pozadí doby, kdy vznikla. Najdeme zde sochu Bolestného Krista z roku 1511 v životní velikosti, rozměrný deskový obraz z kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře s motivem Poslední večeře Páně a monstranci ze zaniklého kutnohorského kostela sv. Bartoloměje z období kolem roku 1500.

Iluminaci nechali zástupci Lektorského centra galerie GASK spolu s několika dalšími uměleckými artefakty zpracovat také do reliéfů rozeznatelných hmatem a určených pro nevidomé, kteří tak pomocí hmatu rozeznají celkovou kompozici díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám