Hlavní obsah

Havel je spokojen, filmaři plní jeho nápady

Právo, Kateřina Farná
Aktualizováno

Dramatik a bývalý prezident Václav Havel má rád výzvy. Ve svých třiasedmdesáti se pustil do úplně nového řemesla, do filmové režie. V těchto dnech natáčí v České Skalici na Náchodsku filmovou verzi své divadelní hry Odcházení.

Foto: Petr Horník, Právo

Kamera! Klapka! Jedem! Režie filmu Odcházení se ujal Václav Havel.

Článek

Podle svých slov si tak v režisérské židli plní sen: „Je to zvláštní a pozoruhodná zkušenost, po které jsem celý život toužil. Jsem tak trochu z filmové rodiny a filmovým režisérem jsem vždycky chtěl být.“

Foto: Petr Horník, Právo

Z natáčení Havlova Odcházení

Filmový štáb se usadil v honosné dvoupatrové vile Čerych s nádhernou zámeckou zahradou. Objekt ve stylu art deco patří ke klenotům české předválečné architektury. Na úterním setkání s novináři také Havel vzpomenul na své angažmá v politice s tím, že práce s filmaři je příjemnější jednání než s politiky: „Jsem překvapen, jak dobře to funguje. Třeba dostanu nápad a řeknu ho někomu, kdo stojí vedle mě. A druhý den je ten nápad uskutečněn. Takhle to ve funkci politické nefungovalo.“

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér Václav Havel

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér Václav Havel

Foto: Petr Horník, Právo

Natáčení filmuOdcházení

Protože je, jak sám říká, režisér začátečník, musel se obklopit profesionály – producentem snímku je Jaroslav Bouček, za kamerou stojí Jan Malíř.

Filmové Odcházení má také hvězdné obsazení. V titulních rolích se představí Dagmar Havlová jako Irena a Josef Abrhám jako bývalý kancléř Rieger.

Foto: Petr Horník, Právo

Z natáčení Havlova Odcházení

Foto: Petr Horník, Právo

Z natáčení Havlova Odcházení

Dále se na plátně objeví Eva Holubová, Jaroslav Dušek nebo Josef Polášek.

„Pro všechny herce je to povzbuzující a inspirativní. Vaškova režie spočívá v tom, že nám nechává naprostou svobodu. U ostatních režisérů se točí několikrát z různých úhlů, ale Václav natočí scénu třeba jednou, a když je dobrá, tak řekne, že nepotřebuje znovu, což se nám líbí, takže se snažíme, aby ta první byla dobrá,“ řekla Havlová.

Foto: Petr Horník, Právo

Dagmar Havlová

A dodala: „Za režiséra, za uměleckou stránku, vůbec nervózní na place nejsem, protože má Vašek jasnou představu a podle ní kráčí a herce vede úžasným způsobem, ale trošku jsem nervózní kvůli jeho zdravotnímu stavu.“

Divadelní inscenace Odcházení byla poprvé uvedena v pražském Divadle Archa v roce 2008, od té doby navštívila řadu zahraničních scén včetně těch v Londýně a Filadelfii.

Scénář se od divadelní hry příliš neliší. „Dialogy jsou zachovány poměrně přesně, tu a tam je možná něco trochu kráceno,“ řekl Havel. Premiéra snímku s rozpočtem kolem 40 miliónů korun je plánována na březen.

Reklama

Výběr článků

Načítám