Hlavní obsah

ČT uvádí sérii dokumentů o dětech politických vězňů padesátých let

Novinky, Stanislav Dvořák

Od 13. července bude ČT2 kolem 22. hodiny každé úterý vysílat dokumenty o dcerách politických vězňů 50. let z cyklu Děti 50. let. Natočili je mladí dokumentaristé z pražské FAMU.

Článek

Potomci politických vězňů byli v 50. letech označováni za děti kriminálníků a nepřátel státu. Vyrůstali bez jednoho nebo obou rodičů, často u příbuzných nebo v ústavech. Komunisti jim také uzavřeli přístup k vyššímu vzdělání.

Studenti točili pod formální supervizí uznávané režisérky Heleny Třeštíkové a loni získali cenu Evropské komise Zlaté hvězdy 2008. Dokumenty vznikaly v koprodukci ČT a SUNFILMS s.r.o. ve spolupráci s FAMU.

Celý audiovizuální projekt (obsahující audiovizuální svědectví, televizní cyklus a připravovaný dlouhometrážní dokument) iniciovala Jana Švehlová, která napsala doktorandskou práci o psychologickém vlivu stalinistického totalitního režimu na potomky politických vězňů.

Každý díl nese vlastní styl

"Jednotlivé dokumenty byly koncipovány jako samostatná autorská díla - cyklus tedy není klasickým televizním cyklem, ale jednotlivé dokumenty mohou být promítány i samostatně, jsou natočeny rozdílným stylem a různými štáby - spojuje je hlavně základní téma: potomci politických vězňů 50. let," uvedla producentka Zuzana Dražilová.

Čtyři z dokumentů budou uvedeny v USA na Mezinárodním festivalu nezávislých filmů v New Yorku. Některé ocenila také porota mezinárodního festivalu Worldfest v Houstonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám