Hlavní obsah

Jan Svěrák: Pokračování filmu Kuky se vrací neplánuji

Právo, Věra Míšková

Syn Zdeňka Svěráka, Jan Svěrák, režisér nového nehraného filmu Kuky se vrací, dostal na festivalu v Karlových Varech zvláštní cenu poroty. Sám se smíchem říká, že vtipnější ocenění by bylo za nejlepšího herce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Svěrák dostal Zvláštní cenu poroty za film Kuky se vrací

Článek

S jakými pocity jste přebíral Zvláštní cenu poroty za film Kuky se vrací?

Mám velkou radost, že si mezinárodní porota tak prestižního filmového festivalu všimla hračkového filmu, že jím nepohrdla. Vtipnější by sice byla cena pro nejlepšího herce, ale samozřejmě chápu, že není možné, aby hereckou cenu dostal plyšový medvěd. Ale vážně – Zvláštní cena poroty je pro Kukyho velkou i velkorysou odměnou.

Jaký byl ohlas mezinárodního festivalového publika?

Byl jsem potěšen už tím, že se dospělí diváci na film chytli a výborně reagovali, protože to dosud vypadalo, že si Kukyho přivlastnily děti. A nejen diváci ve velkém sále, na projekci pro novináře ho viděli i zahraniční kritici a Kuky pak měl hezké recenze v prestižních mezinárodních filmových časopisech.

Velký ohlas měla i hra, kterou jste uspořádali společně s Festivalovým deníkem, když jste při slavnostní premiéře vypustil do festivalového světa deset plyšových medvědů a diváci je hledali po Karlových Varech. Vymýšlel jste jim úkryty sám?

Vymyslel jsem úkryty a než jsem musel odjet na pár dnů do Prahy, sám jsem je do nich i ukládal. A přiznám se, že když jsem je schovával na hodně tajné místo, přistihl jsem se, že mám trochu strach, aby se jim něco nestalo a nebylo jim tam smutno. Člověk takové hře snadno propadne.

Mám radost, že se ujala, že si dospělí lidé chtěli hrát stejně jako já. Jeden den stál před Festivalovým deníkem divák s nálezem Kukyho už v sedm hodin ráno.

Chystáte se vypravit Kukyho do světa, připravujete anglickou verzi. Pomůže mu v tom karlovarské ocenění?

Věřím, že ano, zejména v prodeji. Festivaly zájem mají, ale při předběžných jednáních o prodeji jsme dosud cítili jistou ostražitost, jestli to není přece jen úzce vymezeno dětem. Tohle ocenění je důkazem, že film zaujal i dospělé – a dokonce odbornou porotu. Opravdu si toho velmi vážím.

Neláká vás teď napsat a natočit pokračování?

Já pokračování nikdy nedělám a dělat nebudu. Ale něco takového jako další film natočený jinak než s živými herci se mi hlavou začíná honit. Je to ale zatím spíš pocit než nápad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám