Hlavní obsah

Rock a svatba na festivalu Noc plná hvězd

– Třinec
Právo, Jaroslav Špulák

Nejstarší moravský rockový festival Noc plná hvězd oslavil o víkendu osmnáct let existence. Jeho letošní ročník se konal v pátek a sobotu na fotbalovém stadiónu Borek v severomoravském Třinci. Na dvou pódiích se představilo na šedesát skupin, navštívilo jej šest tisíc diváků a na své si přišli zejména ti, kterým je blízký tvrdší rockový proud.

Článek

Hlavní hvězdy dorazily z Německa. Páteční vystoupení metalových legend Rage a Kreator přineslo vybroušené a veskrze profesionální podání slavných skladeb z košaté historie obou skupin a na to konto frenetickou reakci publika.

Bonfire a Edguy

Sobotní hvězdný německý tandem Bonfire a Edguy zase nabídl více klasického rocku, i tentokrát výtečně podaného a po všech stránkách přesvědčivého.

Že všechny uvedené kapely nabízejí hudbu, které se dařilo zejména v osmdesátých a devadesátých letech minulého století, není až tak podstatné. Noc plná hvězd je totiž festival, který představuje prověřená rocková jména již řadu let.

Doga, Wohnout,  Horkýže slíže

Pozadu za německými hosty nezůstaly ani domácí kapely. Doga během energického a vizuálně nápaditého koncertu pokřtila nové DVD se záznamem unplugged koncertu a pozitivní divácká reakce potvrdila, že tato kapela k festivalu neodmyslitelně patří.

Wohnout spíše metalové publikum přesvědčil hudební nápaditostí, hravostí i humorem, slovenští Horkýže slíže především humorem a třeba akustické kvarteto Legendy se vrací schopností nabídnout ve skromných úpravách opravdové hity rockové historie.

Třinecké publikum dobře reagovalo i na návrat skupiny Vitacit s Ladislavem Křížkem za mikrofonem (zpíval v ní v polovině osmdesátých let, loni v listopadu se s kapelou opět spojil), ocenilo metalovou vybroušenost Arakainu, rockovou tradici Citronu, živelnost a zpěvnost Škworu nebo rozvernost Vypsané fixy.

V pátek odpoledne se před zraky přítomných diváku odehrála na Noci plné hvězd svatba. Třinecká starostka Věra Palkovská oddala věrné návštěvníky Markétu a Romana, kteří přijali ženichovo jméno Pavlíčkovi. Za svědky jim byli šéfové festivalu a muzikanti Petr Šiška a Libor Pyško.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám