Hlavní obsah

Evropská taneční laboratoř 2 předvedla expresivní a energické představení

Právo, Marcela Benoniová

Festival Tanec Praha spolupracuje často s rezidenčními programy tanečních umělců. Evropská taneční laboratoř 2 byla další ukázkou děl vznikajících v rozdílných podmínkách i na různých místech. V pražském Divadle Ponec se předvedla čtveřice choreografů s kratšími, ale výraznými kompozicemi.

Článek

Dora Hoštová se zabývala tématem španělské koridy. V sólovém partu Tore se vyrovnává s napětím a nebezpečím, které je v býčích zápasech neodmyslitelné. Výkon tanečnice je výrazný a i když se straní jak flamenkové, tak i toreadorské ekvilibristiky, vtěluje se do strašných okamžiků na hranicích života i smrti. Kolorit zvuků, dechů i smrtonosných záchvěvů ztotožňuje s přízrakem smrti.

Company Decalage vede hiphopový tanečník Mickael Marso Riviere z Británie. Dva tanečníci v dialogu nazvaném Appel (s hudebním doprovodem flétny bansuri a bicími nástroji a tably) rozehrávají dětsky hravé i napínavé příběhy.

Střet životních a osudových situací

Zajímavější byl ale duet Void Amogst Humans v interpretaci tanečnice Heleny Arenbergerové a choreografa Jarka Cemerka. Opravdu strhující divadelní zážitek unáší do střetu životních a osudových situací.

Na závěr večera Evropské taneční laboratoře 2 exceloval španělskokubánský taneční pár Cateriny Varely a Alexise Fernándeze. Jejich skupina La Mancana předvedla taneční expresivní inscenaci Ven a svou přirozeností i spontánním sdělením vtáhla nejen do intimních vztahů, ale zároveň burcuje k poznávání takřka neskutečně fyzicky náročných výkonů. Po premiéře na Kubě získala choreografie i několik evropských ocenění.

Reklama

Související témata:

Související články

Massive Attack potvrdili svoji výjimečnost

V dnešní době není mnoho originálních kapel, většina jen kopíruje své vzory, ať už jimi jsou úspěšnější souputníci nebo nedostižní předchůdci. A když už někdo...

Legenda sludgecore Crowbar se vrací do Prahy

V pondělí 28. června vystoupí v pražském klubu 007 americká skupina Crowbar, která se pohybuje mezi sludgem a hardcorem. Pro kapelu je typický nezaměnitelný...

Výběr článků

Načítám