Hlavní obsah

Hudební festival ve Znojmě ovládne anglické baroko

– Znojmo
Právo, Vladimír Říha

Anglické baroko a jeho hudba budou tématem letošního hudebního festivalu Znojmo 2010. Proto také záštitu nad ním převzala britská velvyslankyně Sian MacLeodová, patronem 6. ročníku je opět houslista Pavel Šporcl. Ten 9. července zahájí festival Elgarovým houslovým koncertem s rozhlasovými symfoniky v Jízdárně Louckého kláštera.

Článek

„Zahraji pak ještě na recitálu 11. července s cembalistkou Monikou Knoblochovou,“ oznámil Šporcl, kterému Znojmo uhranulo svou atmosférou, folklórem i vínem.

Podtitul festivalu Purcell, Händel a číše vína s anglickou královnou vypovídá dostatečně o jeho letošním obsahu. Barokní anglická hudba a Purcell budou i na programu operního představení, které festival tradičně připravuje - vždy objeví málo známé či hrané dílo.

Purcellova opera Král Artuš

„Tentokrát uvedeme českou premiéru Purcellovy opery Král Artuš,“ říká ředitel festivalu Jiří Ludvík. Premiéra bude 17. července v prostorách Minoritského kláštera v režii Jany Janěkové, diriguje Roman Válek.

„Dílo je semiopera a tak v ní účinkují herci i zpěváci, uvidíme herce Filipa Čapku, ale i barytonistu Romana Janála a další nositele cen Thálií a Alfreda Radoka,“ říká Roman Válek.

Sopranistka Anna Mikolajczyková i pěvec Joel Frederiksen

Ze zahraničních hvězd na festival zavítá i polská sopranistka Anna Mikolajczyková či americký loutnista a pěvec Joel Frederiksen. Mimo Znojmo některé koncerty budou i v Moravském Krumlově a Vranově nad Dyjí, pokračuje i spolupráce s rakouským Retzem. Festival, kde bude znít také etno i jazz, zakončí 25. července Händlovo oratorium Mesiáš v kostele sv. Kříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám