Hlavní obsah

Živelná exprese v Divadle Ponec s festivalovou přehlídkou Tanec Praha

Novinky, Marcela Benoniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Divadle Ponec jede naplno festivalová přehlídka Tanec Praha. Ve čtvrtek přivezl anglický choreograf Nigel Charnock novou kreaci nazvanou Happy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie tanečních kreací od choreografa Nigela Charnocka

Článek

Bývalý člen a spoluzakladatel anglického souboru DV8 Physical Theatre zprostředkoval divákům dílo, které vzniklo tentokrát v polské Poznani. Osm polských tanečníků pod taktovkou tohoto mistra bezprostředně sdělovalo všední příběhy o lásce, touze, bolesti, odcházení i smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie tanečních kreací choreografa Nigela Charnocka

Hudební stejně jako textový background byl více orientován na lidové téma. Láhev vodky patří ke štěstí, chlapi nám to ukazují nejen herecky. „Holky s klukama i kluci s holkama“, tak trochu i na toto téma, závratně fyzicky sexuálně a s velkým nasazením tančí své štěstí. Nádherná je scéna, kdy kluci unášejí tanečnici a v přemíře „zvedaček“ ji nenechají ani vydechnout. Tak silná je jevištní touha.

O ženském čekání, trpělivosti a napětí

Další den se ve spolupráci s izraelskou choreografkou Mayou Lipskerovou představila česká taneční skupina VerTeDance Terezy Ondrové a Veroniky Kotlíkové, kterou posílily další výrazné tanečnice i autorské choreografky – Věra Ondrašíková a Lenka Bartůňková.

V inscenaci Transforma vyprávělo pět žen-tanečnic velmi minimalisticky o své trpělivosti, čekání a napětí, které přecházelo k až animální neukojené vášni. Pro tanec ideální ženské téma však bylo trochu zklamáním po divoké a živelné sprše Nigela Charnocka.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná festival Tanec Praha

V pondělí 7. června začíná 22. ročník tradičního festivalu Tanec Praha. Zahájení v pražském Divadle Ponec bude ve znamení představení populárního maďarského...

Výběr článků

Načítám