Hlavní obsah

Muzejní noc zlomila rekord, přilákala přes 180 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská muzejní noc se setkala s velkým zájmem veřejnosti. Podle koordinátorky akce Ivany Havlíkové zavítalo 182 530 návštěvníků do 53 objektů, které byly přístupné i přes půlnoc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zájemci o pražskou muzejní noc

Článek

"Letošní sedmý ročník tak o málo předčil úspěch toho loňského, kdy jsme podle informací pracovníků u vchodů přivítali na 180 000 lidí," řekla v neděli Havlíková.

Ve větší míře přicházely letos podle ní celé rodiny; organizátoři se totiž řadou konkrétních akcí zaměřili na děti. Kreativní a interaktivní programy byly součástí takzvané Dětské stezky. Za každý splněný úkol dostali malí návštěvníci razítko a za ta pak v informačních stanech malou odměnu.

"V pořadí už sedmá Pražská muzejní noc byla kulturním svátkem pro návštěvníky i zúčastněné instituce," komentoval úspěch generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Muzea podle něj opět připomněla svůj smysl a význam pro společnost; svou aktivitu směrovala především na ty, kteří nepatří mezi jejich pravidelné návštěvníky.

Pražskou muzejní noc pořádalo Národní muzeum spolu s Asociací českých muzeí a galerií a Dopravním podnikem. Jeho devět mimořádných bezplatných autobusových linek jednotlivá muzea a galerie propojilo; během šesti hodin najely 6500 kilometrů. V jednotlivých objektech na zájemce čekaly kromě zdarma otevřených stálých expozic i komentované prohlídky, koncerty, divadelní představení, filmové projekce, přednášky a další akce. Na trať se večer vydala i speciální "poštovní tramvaj", v níž mohli filatelisté získat příležitostné razítko a podat tu své dopisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám