Hlavní obsah

Gérard Depardieu dorazí na slovenský Art Film Fest

– Trenčianské Teplice

Francouzský herec Gérard Depardieu zavítá 26. června do Trenčianských Teplic na festival Art Film Fest (18.-26. června), kde přebere cenu Hercova misia. Herec už Slovensko navštívil v roce 1998, kdy přijel v předvolební kampani podpořit lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

Článek

"V poslední festivalový den přiletí prvním letadlem z Paříže pan Gérard Depardieu. Večer na slavnostním ukončení festivalu mu odevzdáme cenu Hercova misia," oznámil za organizátory festivalu Peter Hledík. Festival tak oceňuje herce, kteří ještě nemusí končit kariéru, pro svoji generaci však představují určitý idol. V minulosti si tuto cenu v Trenčianských Teplicích převzali i Sophia Lorenová, Franco Nero, Jean-Paul Belmondo či Liv Ullmannová.

Neúmyslná podpora Mečiara

Na rozdíl od minulosti přijede nyní Depardieu po volbách a bude se věnovat jen festivalovému programu. Když se totiž na podzim 1998 objevil v Košicích jako jeden z magnetů kampaně tehdejšího premiéra Mečiara, vysloužil si kritiku. Později to herec v rozhovoru pro jeden francouzský deník označil za chybu. Mečiara sice osobně neznal, jeho pozvání však přijal. Podle neoficiálních informací za to měl dostat honorář 45 700 eur. Mečiarovi však podpora Depardieua a další celebrit nepomohla, skončil v opozici.

Herec se pak vrátil na Slovensko ještě jednou, údajně si tam byl v roce 2001 prohlédnout jisté vinice. Depardieu je totiž znám také jako vinař, ve Francii vlastní několik vinic a v Paříži provozuje restauraci La Fontaine.

Jméno Depardieu skloňovala slovenská média i koncem roku 2008. Na zimní Mezinárodní filmový festival Bratislava totiž měl přijet jeho syn Guillaume, v říjnu 2008 však zemřel na zápal plic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám