Hlavní obsah

Zemřel Ladislav Smoljak, jeden z otců Járy Cimrmana

• Aktualizováno

Ve věku 78 let zemřel v neděli režisér, scénárista a herec Ladislav Smoljak, ve tři hodiny ráno podlehl v kladenské nemocnici dlouhodobé nemoci. "Bojoval statečně," řekl manažer divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Článek

"Je to jen pár hodin, co Láďa zemřel. Člověk si ještě ani neuvědomí, jaká ta ztráta je, ale vím, že veliká," řekl jeho dlouholetý přítel a spolupracovník Zdeněk Svěrák. Smoljak podle něj i přes velké bolesti do poslední chvíle vystupoval v divadle, naposled na konci května ve hře České nebe.

"Sice jsme se dohodli, že České nebe bude poslední cimrmanovskou hrou, kterou spolu napíšeme, ale přeci jen jsme hodlali být na jevišti déle. On to vydržel - hrál skutečně do posledního dechu," řekl Svěrák a dodal: "Naposledy stál v Českém nebi na jevišti 27. května - a pak se tam sám odebral. Doufám, že tam bude. Byl to kluk nesmírně čestný, už za tu svou pracovitost si zaslouží, aby ho tam vzali."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Smoljak

Smoljak měl podle Svěráka v poslední době dechové potíže, vynechával proto při představení seminář, ale hru samotnou si nikdy nenechal ujít. Když byl Svěrák za svým kolegou před několika dny naposledy v nemocnici, Smoljak mu řekl, že v poslední době zažil dvě velké radosti - vítězství českého hokejového týmu na mistrovství světa v Německu a to, jak dopadly volby.

Učitel, redaktor, scénárista, herec a režisér 

Ladislav Smoljak se narodil 9. prosince 1931 a proslavil se jako uznávaný filmový i divadelní režisér, scenárista a herec. Společně se Zdeňkem Svěrákem psali pro Divadlo Járy Cimrmana hry o českém fiktivním géniovi Járovi Cimrmanovi. Byli také autory několika celovečerních filmů.

Později  se v 60. letech stal redaktorem Mladého světa, kde se podílel na vzniku ankety Zlatý slavík. Později přešel do nakladatelství Mladá fronta. Teprve až v 70. letech začal pracovat jako scenárista Filmového studia Barrandov.

Považoval se za tvůrce humoru a se svým životním "údělem" byl prý více než spokojen. "I když je s humorným textem často perná práce, vždycky, když se na tomhle políčku něco urodí, je to pro toho, kdo zasel, velká radost," popsal své pocity v jednom z rozhovorů.

Filmografie
Námět a scénář
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje! (se Zdeňkem Svěrákem a Oldřichem Lipským)
1976 Marečku, podejte mi pero! (se Zdeňkem Svěrákem)
1976 Na samotě u lesa (se Zdeňkem Svěrákem)
1978 Kulový blesk (se Zdeňkem Svěrákem a Zdeňkem Podskalským)
1980 Trhák ( se Zdenkem Sverakem)
1983 Jára Cimrman ležící, spící (se Zdeňkem Svěrákem)
1984 Rozpuštěný a vypuštěný (se Zdeňkem Svěrákem)
1987 Nejistá sezóna (se Zdeňkem Svěrákem)
Režie
1978 Kulový blesk (se Zdeňkem Podskalským)
1981 Vrchní, prchni!
1983 Jára Cimrman ležící, spící
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1987 Nejistá sezóna
Divadelní hry
Hry Járy Cimrmana (spolu se Z.Svěrákem)
Záskok
Švestka
Posel z Liptákova
Němý Bobeš
Akt
Vyšetřování ztráty třídní knihy
Hospoda Na Mýtince
Vražda v salonním coupé
Cimrman v říši hudby
Dlouhý, široký a krátkozraký
Lijavec
Dobytí severního pólu
Blaník
Afrika
České nebe
Vlastní hry
Hymna aneb Urfidlovačka
Fantom realistického divadla Zdeňka Nejedlého
Malý říjen
Hus: Alia minora Kostnického koncilu
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám