Hlavní obsah

Víkendový Festival spisovatelů bude ve znamení kacířů a rebelů

Jubilejní 20. ročník Festivalu spisovatelů Praha se ponese v duchu kacířství a rebelie, nese také stejný podtitul. Festival začíná o víkendu. První autogramiády se budou konat v sobotu odpoledne v knihkupectví Big Ben Bookshop nedaleko Týnského chrámu, kde se zájemcům mimo jiné podepíše i americký spisovatel Peter Matthiessen.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Peter Matthiessen si v neděli při večerním oficiálním zahájení festivalu převezme Cenu Spirose Vergose Za svobodu projevu.

Článek

Peter Matthiessen se narodil v dobře zajištěné rodině, vystudoval prestižní školy a jako mladík pracoval pro tajnou službu. Postupem času prý přehodnotil svůj život a začal se věnovat ekologii a obhajobě lidských práv. Ve svých knihách a článcích se například zastává původního obyvatelstva amerického kontinentu.

Představí se i dva nositelé Nobelovy ceny

Přehlídka letos představí 13 spisovatelů z různých zemí, z toho dva nositele Nobelovy ceny. Původně měli přijet tři, ale karibský básník Derek Walcott na poslední chvíli z vážných zdravotních důvodů svou účast odřekl. Literární fanoušci by ale neměli přijít o německou autorku rumunského původu Hertu Müllerovou ani čínského dramatika a romanopisce Kao Sing-ťiena.

Müllerová festival v neděli večer zahájí autorským čtením ze svého románu Houpavý dech. Bude číst německy, simultánně se bude tlumočit do češtiny a angličtiny.

Rebélie o postavení muslimských žen

Různá hlediska kacířství a rebelie se prolínají dílem všech pozvaných autorů. Například alžírská spisovatelka žijící ve Francii Asia Džibárová otevírá ve svých knihách tabuizovaná témata složitého postavení muslimských žen. Německý spisovatel Hans Magnus Enzensberger zase kritizuje morálku poválečného světa a upozorňuje na omezování svobody.

Autoři, kteří se zúčastní Festivalu spisovatelů Praha

Michal Ajvaz

Fernando Arrabal

Iain Banks

Radka Denemarková

Asia Džibárová

Hans Magnus Enzensberger

Róbert Gál

Michael March

Peter Matthiessen

Herta Müllerová

Kao Sing-ťien

Baháa Táhir

John Wray

Vedle autorských čtení se plánuje několik autogramiád a debat a diskusí s autory. Své knihy podepíšou Herta Müllerová i Kao Sing-ťien. Na festivalu vystoupí také čeští spisovatelé, například Michal Ajvaz a Radka Denemarková a Slovák Róbert Gál. Program si lze přečíst na webových stránkách festivalu www.pwf.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám