Hlavní obsah

Fotograf Josef Koudelka získal ocenění Artis Bohemiae Amicis

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za šíření dobrého jména české kultury ocenil v úterý ministr kultury Václav Riedlbauch světoznámého fotografa Josefa Koudelku vyznamenáním Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění).

Foto: ČTK

Fotograf Josef Koudelka převzal 18. května v Praze z rukou ministra kultury Václava Riedelbaucha (vlevo) medaili Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury.

Článek

Dvaasedmdesátiletý fotograf, člen prestižní agentury Magnum Photos, také oznámil, že daruje Uměleckoprůmyslovému museu (UPM) soubor fotografií, které byly součástí jeho retrospektivní výstavy konající se v roce 2002 v Národní galerii v Praze.

Přitom se jedná o unikátní dar mnohamiliónové hodnoty – kolekci tvoří jedinečné dobové zvětšeniny pocházející z autorova soukromého archívu i fotografie, které nebyly nikdy uvolněny k prodeji.

„Obsahuje vše nejlepší, co jsem ve fotografii v průběhu padesáti let udělal. Došel jsem k závěru, že by tato kolekce měla zůstat v zemi, kde jsem se narodil, tedy v Čechách,“ uvedl Koudelka.

Jednání o „daru s podmínkou“ probíhají od roku 2007, UPM mj. musí zajistit, aby byly snímky k dispozici k půjčení. Předání by se mělo uskutečnit do konce roku. Josef Koudelka se proslavil zejména snímky z okupace Prahy v srpnu 1968, ceněné jsou také jeho divadelní fotografie a cykly Cikáni nebo Exily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám