Hlavní obsah

Anifilm: ruský Švejk i plastelínová ovečka Shaun

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Třeboni startuje 28. dubna Anifilm - mezinárodní festival animovaných filmů. V jeho nabídce naleznete domácí tvorbu i Osudy dobrého vojáka Švejka očima ruských a amerických tvůrců, ovečku Shaun a Nebeské lezce (Sky crawlers) legendárního japonského režiséra Mamoru Oshî.

Článek

Festival trvá od středy 28. dubna do neděle 2. května 2010 a uvede nejdiskutovanější snímky z české i světové animované tvorby.

"Česko-slovenská soutěž je rozdělena do kategorií studentská tvorba a televizní a zakázková tvorba. Česko-slovenská festivalová porota udělí ceny v každé z jednotlivých kategorií. Zároveň udělí Cenu za nejlepší film festivalu Anifilm. Celkem  se přihlásilo na 150 snímků, z nichž výběrová komise do samotné soutěže vybrala 30 snímků," sdělila Gabriela Zajícová z Anifilmu.

Sekce Kaleidoskop se zaměřuje především na uvedení děl, která představují nové metody filmové animace a získala významná ocenění na světových filmových festivalech (Tajemství tety Eleanor, Fantastický pan Lišák, Osudy dobrého vojáka Švejka, Nebeští lezci).

Aardman i východní Němci

Pro fanoušky krátkých animovaných filmů je v Třeboni připravena přehlídka mezinárodní krátkometrážní tvorby - Kaleidoskop shorts, která uvede i oscarový snímek Logorama.

Zvláštní pozornost bude věnována francouzské animaci (celkem 60 snímků, mezi jejichž tvůrci nechybí René Laloux, Paul Grimault, Michel Ocelot, Sylvain Chomet, Jean-Francois Laguionie) a animovanému filmu NDR, který se pohyboval mezi státním uměním a undergroundem.

Britské studio Aardman Animations, které se specializuje na práci s plastelínou, budou reprezentovat filmy Slepičí úlet, Spláchnutej a také sedmihodinový maraton se seriálem o ovečce Shaun.

Doprovodný program slibuje několik výstav a divadelních představení.

Více podrobností o festovalu najdete na www.anifilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám