Hlavní obsah

Na festivalu v Cannes bude soutěžit 20 celovečerních snímků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Zlatou palmu, hlavní cenu letošního již 63. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes, se bude ucházet 20 celovečerních snímků. Přehlídka začíná 12. května. V soutěži se mimo jiné objeví film ruského režiséra Nikity Michalkova Unaveni sluncem 2., jenž je pokračováním stejnojmenného snímku z roku 1994. Autor si za něj v následujícím roce z udělování Oscarů odnesl cenu za nejlepší cizojazyčný film.

Článek

Michalkov citlivě vykreslil poměry v Rusku v 30. letech na pozadí příběhu rodiny vysokého důstojníka, která tráví prázdniny na chatě a snaží se nevnímat "kostlivce chrastícího ve skříni". Nyní přichází s pokračováním, ve kterém se na plátno opět vrátí v roli Sergeje Kotova. Hrdina unikne gulagu během bombardování na začátku druhé světové války a ocitne se na frontě jako prostý vojín.

Rusko na festivalu v Cannes bude reprezentovat také režisér Sergej Loznica s filmem You. My joy (Ty. Má radosti).

Na domácí půdě budou soutěžit čtyři režiséři: Bertrand Tavernier s filmem La princesse de Montpensier (Princezna z Montpensier), Mathieu Amalric s filmem Tournée (Turné), Xavier Beauvois se snímkem Des hommes et des dieux (Muži a bohové) a tvůrce alžírského původu Rachid Bouchareb s filmem Hors la loi (Mimo zákon).

Italský režisér Daniele Luchetti představí svůj snímek La nostra vita (Náš život), Brit Mike Leigh snímek Another year (Jiný rok).

Abbas Kiarostami, jeden z nejvlivnějších a nejkontroverznějších porevolučních íránských filmařů a rovněž jeden z nejpopulárnějších režisérů mezinárodní filmové komunity poslední dekády, přispěje filmem Copie conforme (Shodná kopie).

Thajský i čadský film

Na festivalu se dále představí film Autoreidži (Urážka) japonského režiséra Takešiho Kitana. Mexický režisér Alejandro González Inarritu představí své filmové drama Biutiful, v němž je muž, zapletený do nelegálního obchodu, konfrontován se svým bývalým přítelem z dětství, nynějším policistou.

Uvedeny budou i filmy čadského režiséra Mohammada Sáliha Harúna Un homme qui crie (Muž, který křičí), jihokorejského režiséra Im Sang-sua Housemaid (Služka) a jeho krajana Lee Čang-donga Poetry (Poezie). Thajský režisér Apičatpong Vírasethakul se představí s filmem Lúng Boonmee raleuk čát (Strýček Boonmee, který umí vyvolávat svůj minulý život).

Spojené státy zastupuje režisér Liman Doug s dramatem Fair game (Férová hra). Jako zahajovací snímek festivalu byl vybrán Robin Hood režiséra Ridleyho Scotta; promítnut bude mimo soutěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám