Hlavní obsah

Mánes hostí prodejní veletrh a festival Prague Photo

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie jako vyhledávaný umělecký artefakt je centrem pozornosti na prodejním veletrhu Prague Photo, který se koná ve výstavní síni Mánes do 4. dubna. Paralelně s ním začala i na dvanácti místech v metropoli přehlídka kurátorských projektů (některé trvají do 10. května).

Článek

„Třetí ročník se koná v širším formátu. Návštěvníci Mánesu uvidí celou škálu různých, i dobových fotografií autorů jako Sudek nebo Funke. Potom je tu střední generace Tono Stano nebo Gábina Fárová a ti nejmladší z uměleckých škol,“ uvedla ředitelka Prague Photo Iva Nesvadbová.

V prodeji je takřka 200 tvůrců, své kolekce představují kupříkladu Asociace profesionálních fotografů, Galerie Nostress nebo Galerie 5. patro. Zastoupen je i Zdeněk Tmej nebo Jan Švankmajer s cyklem fotomontáží.

Prague Photo bylo založeno především na podporu české fotografie, letos přibyli i zahraniční autoři z Německa, Itálie, Nizozemska: „Je tady i řada mladých autorů ze Slovenska, za což jsme nesmírně rádi, protože se prolne tvorba naše s tou slovenskou.“ Kurátorské projekty se konají např. v Centru současného umění DOX, Galerii Rudolfinum, Uměleckoprůmyslovém museu nebo Staroměstské radnici. Přehlídku doprovází také odborné přednášky nebo kulaté diskusní stoly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám