Hlavní obsah

Na albu Připraveným se spolu setkali Basiková, Malátný, Hlas i Markovič

Právo, Jaroslav Špulák

Skladatel Emil Valach, textař Tomáš Roreček a producent Boris Carloff přicházejí s projektem Připraveným a se stejnojmenným debutem. Tvoří podobným způsobem jako Hapka a Horáček: napsali písničky a oslovili zpěváky i muzikanty, aby jim dali podobu.

Článek

Hapka a Horáček jsou ovšem výrazově omezení – od šansonu daleko nezajdou. Album Připraveným má hranice širší. Jsou na něm popové tutovky nazpívané Michalem Malátným nebo Michalem Hrůzou, rocková vypalovačka Davida Krause, šanson Jany Loty či alternativně pojatá O počasí, kterou zpívá Carloff.

Písničkám své hlasy propůjčili i Bára Basiková, Zdeněk Bína, Marpo, Ivan Hlas či Lenny Trčková. Bicí nahrál Emil Valach, kytary Norbi Kovacs a Vojtěch Bureš, baskytaru Jiří Marek a v některých skladbách je i saxofon Štěpána Markoviče.

Valachovy skladby získaly svobodný status 

Popud ke vzniku alba přišel od Rorečka, jenž má na svém kontě například spolupráci s kapelami Kryštof, Chinaski nebo Ready Kirken. „Dlouho jsem hledal skladatele, který by chtěl dělat něco podobného. Vyzkoušel jsem spoustu možností, ale nikdy to nebylo ono. Až jsme před dvěma lety na sebe narazili s Emilem Valachem. Oba nás nezávisle na sobě oslovili s nějakou komerční zakázkou. Ta se nerealizovala, ale seznámila nás.“

Valach už měl za sebou období, kdy odmítal spojovat své jméno s čímkoli komerčním. To projektu pomohlo. Jeho skladby dostaly svobodný status. K nazpívání nejprve oslovili Rorečkovy známé Malátného a Krajča.

„S Tomášem jsme spolužáci z DAMU a už tenkrát říkal:"Kupte mi grog, napíšu vám text!" Dostal grog a text skutečně napsal. Potom jsme se skoro deset let neviděli. Když jsme se pak náhodou potkali, okamžitě jsme na přerušenou spolupráci navázali. Jejím výsledkem je asi osm jeho textů na třech posledních albech Chinaski,“ říká Malátný.

Místo Müllera Trčková

Album Připraveným se začalo natáčet loni v červenci. Trvalo to dlouho, protože sezvat účinkující do studia tak, aby neutrpěly jejich závazky, bylo složité.

Jeho největším překvapením je výkon Lenny Trčkové, známé hlavně jako moderátorky. Písnička Jako dnes byla původně napsaná pro Richarda Müllera. Tvůrci se s ním ale na realizaci nedomluvili, a tak dali nabídku Trčkové, která se kolem projektu „motala“ jako spoluautorka dokumentu, jenž vznikal. Uspěla a autoři nyní hovoří o tom, že by s ní jednou nahráli album.

Reklama

Související články

Nová CD - Johnny Cash, David Bowie i Montage

Mezi hudebními novinkami tohoto týdne najdete například novou desku legendárního Johnny Cashe, živák A Reality Tour Davida Bowieho nebo zajímavý tuzemský...

Výběr článků

Načítám