Hlavní obsah

Premiéry - Alenka v říši divů i Nine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru dva filmy, o kterých se dlouho mluví – adaptace Alenky v říši divů režiséra Tima Burtona a hvězdně obsazený muzikál Nine. Dále vstupuje do kin remake českého nezávislého snímku Jarmareční bouda.

Článek

Alenka v říši divů

Fantaskní snímek Tima Burtona Alenka v Říši divů využívá postav, příběhových prvků a základních témat z knih Lewise Carrolla. Alenka je v tomto filmu už téměř dospělá a vrací se na místa, která navštívila jako malá holčička.

Když Alenku na viktoriánské zahradní slavnosti požádá o ruku přihlouplý Hamish, uteče dívka pryč. Vydá se za Bílým králíkem ve vestě a s kapesními hodinkami, kterého uvidí pospíchat po louce. Bílý králík záhy zmizí do králičí nory. Alenka pocítí zvláštní nutkání následovat ho, do nory spadne a po pádu, který působí skoro jako podivný sen, se ocitne v kruhové místnosti s celou řadou dveří...

Alice in Wonderland, USA, 2010, 108 min., český dabing i titulky, režie: Tim Burton, hrají: Johnny Depp, Mia Wasikowská, Helena Bonham Carterová, Anne Hathawayová, Crispin Glover...

Nine

Po úspěšném oscarovém muzikálu Chicago, se režisér Rob Marshall rozhodl převést na filmové plátno broadwayský muzikál Nine, jehož inspirací byl autobiografický snímek Federika Felliniho 8 ½.

Film nás zavede do italských Benátek, kde se režisér Guido Contini snaží dokončit svůj film. Čerstvému čtyřicátníkovi ale kazí radost nastupující krize středního věku a hlavně nedostatek inspirace. Navíc podléhá vlivu mnoha žen, které ho obklopují. Matky, manželky, milenky, celoživotní múzy, kostýmní výtvarnice, módní redaktorky.

Nine, USA 2009, 120 min., české titulky, režie: Rob Marshall, hrají: Daniel Day-Lewis, Marion Cotillardová, Penélope Cruzová, Nicole Kidmanová, Judi Denchová...

Jarmareční bouda

Film Jarmareční bouda je úprava kultovního snímku z roku 1982, který získal ocenění na festivalech nezávislého filmu.

Drsné podobenství o světě kolem nás, o lidské pýše, krutosti a nesnášenlivosti spojuje několik příběhů, které se vzájemně prolínají. Velice netradiční film založený převážně na obrazovém vidění světa v netradičním pojetí a netradičních lokalitách, které výrazně umocňují celý příběh.

Jarmareční bouda, Česká republika, 2009, 80 min., režie: Pavel Dražan, hrají: Hana Baroňová, Dan Bárta, Jaroslav Dušek, Pavel Liška, Hana Pecková...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám