Hlavní obsah

Špinarův Vojcek a Pražské komorní divadlo získali Radokovu cenu

Praha

Inscenací roku 2009 se v 18. ročníku Cen Alfréda Radoka stal Büchnerův Vojcek, jak ho na jevišti pražského Divadla na Vinohradech nastudoval režisér Daniel Špinar. Titul Divadlo roku získalo už potřetí Pražské komorní divadlo (PKS). Ceny, o nichž rozhodli kritici v anketě časopisu Svět a divadlo, byly v sobotu předány v pražském Kolowratu, záznam odvysílá Česká televize 6. března na programu ČT2.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniel Špinar při přebírání ocenění

Článek

Soubor PKS, odměněný Radokovou cenou i před dvěma lety za Pařízkovu inscenaci Kafkova Procesu a působící na jevišti Divadla Komedie, zvažoval koncem minulého roku další existenci. Po rozhodnutí pražského zastupitelstva o víceletých kulturních grantech totiž bojuje s financemi a musí citelně měnit původně plánovaný program. Dalším aktuálním uznáním práce jeho členů byla Radokova cena za herectví pro Martina Pechláta, který vytvořil jednu z titulních rolí v inscenaci Goebbels/Baarová. Pechlát má za ni naději i na Cenu Thálie.

Ocenění za ženský herecký výkon převzala Kateřina Burianová za roli Violet Westonové ve hře Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů v Národním divadle v Praze. Za vytvoření této náročné postavy získala Burianová loni na podzim Cenu Sazky a Divadelních novin. I její jméno figuruje v nominacích na Thálii; tato ocenění budou předána v sobotu 20. března.

Českou hrou roku se stalo Náměstí bratří Mašínů Davida Drábka, které mělo v autorově režii premiéru v královéhradeckém Klicperově divadle.

Radokovou výroční cenou za scénografii byl poctěn Tom Schenk za scénu k Brittenově opeře Smrt v Benátkách na jevišti Státní opery Praha. Ocenění za hudbu patří Vítu Zouharovi, který je podepsán pod Pitínského inscenací Radúze a Mahuleny v Národním divadle v Praze. Talentem roku byl vyhlášen herec a zpěvák Vojtěch Dyk, nominovaný s kolegy i za hudbu k inscenaci La Putyka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám