Hlavní obsah

Rada nebude moci zvolit nového ředitele Českého rozhlasu

Právo, jp

Rada Českého rozhlasu (ČRo) nebude moci kvůli tomu, že třem jejím členům skončil mandát, zvolit v řádném termínu a podle zákona nového generálního ředitele za Richarda Medka, který se ze zdravotních důvodů vzdal tento týden funkce.

Foto: Petr Honík, Právo

Richard Medek tento týden odstoupil z funkce.

Článek

Snížení počtu členů zablokovalo volbu nového generálního ředitele. Rada se proto v pátek obrátila dopisem na předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka, jeho kopii zaslala také předsedovi mediální komise Vítězslavu Jandákovi a předsedovi kulturního výboru Walterovi Bartošovi. Radní naléhavě žádají, aby Sněmovna urychleně dovolila nové členy rady.

„Zákon o Českém rozhlase ukládá Radě ČRo uskutečnit volbu a jmenovat generálního ředitele nejpozději do tří měsíců – tedy do 31. května. K platné volbě je třeba šesti hlasů. Ve čtvrtek 25. února však skončil mandát třem členům (Jiřímu Floriánovi, Pavlu Hazukovi a Marii Ptáčkové). Rada tedy má od 26. února jen pět členů,“ píše se v dopise, jehož kopii má Právo k dispozici.

Rozhlasové radní jmenuje na šest let Sněmovna. Ta ale bude o doplnění rady - pokud se nedohodne - zřejmě rozhodovat až po květnových volbách. Do rady chtějí znovu kandidovat Florian a Hazuka, Ptáčková nemůže, protože byla v radě opakovaně. Rozhlas vede prozatímně programový ředitel Peter Duhan.

Podle informací pátečních HN dostane odcházející ředitel Medek za pět měsíců (z toho tři promarodil), kdy pracoval jako generální ředitel odstupné (lidově zlatý padák) 1,5 miliónu korun. Během deseti měsíců ale nesmí nastoupit ve vyšší funkce do jiné, konkurenční mediální instituce.

Dodatek k Medkově managerské smlouvě radní schválili 10. února, Medek podal rezignaci 24. února. Na rozdíl od České televize není veřejně znám plat rozhlasového šéfa včetně jeho odměn a pohyblivé části mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám