Hlavní obsah

Ministr posvětil točnu v Českém Krumlově na dalších pět let

Otáčivé hlediště bude v parku českokrumlovského zámku minimálně do roku 2015. Ministr kultury Václav Riedlbauch vydáním příslušného souhlasu vyhověl společné žádosti jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, českobudějovického primátora Juraje Thomy a starosty Českého Krumlova Luboše Jedličky.

Foto: Jiří Falout, Právo

Točna v zahradě českokrumlovského zámku

Článek

Ti v lednu kritizovali současnou praxi, kdy se nájemní smlouva uzavírá vždy na jeden rok. ČTK o tom dnes informovala mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. Točna se nelíbí organizaci UNESCO, která Český Krumlov zapsala na seznam světového kulturního dědictví.

Národní památkový ústav (NPÚ) uzavře s městem České Budějovice novou nájemní smlouvu na provozování otáčivého hlediště v parku v Českém Krumlově. "Pro všechny příznivce otáčivého hlediště je to určitě dobrá zpráva, pro Jihočeské divadlo navíc jistota, že může program plánovat v dlouhodobějším horizontu," uvedl primátor Thoma.

 Primátor odmítá ministrovu kritiku

Primátor však příliš nerozumí výtce ministra, že mu nebylo dodáno stanovisko k variantám řešení další existence otáčivého hlediště. Podle Thomy bylo v prohlášení takzvané Tříkrálové deklarace, kterou začátkem ledna podepsal spolu s hejtmanem Zimolou a starostou Jedličkou, výslovně uvedeno, že trvají na stávajícím umístění otáčivého hlediště v zámeckém parku a že upřednostňují jeho rekonstrukci v podobě, která bude k parku víc přátelská.

"Zbylé dvě ministerské varianty, tedy vybudování otáčka mimo zámecký park nebo realizaci finančně gigantického projektu národního centra exteriérového divadla, jsme jednoznačně odmítli," uvedl Thoma.

Ministr Riedlbauch v dopise, který signatáři Tříkrálové deklarace obdrželi minulý týden, uvedl, že veškerá práce ministerských úředníků nenalezla na straně krajské a městských samospráv adekvátní odezvu. "V hledání jsme nikam nepostoupili. Kvůli společnému prohlášení jste mne nemuseli žádat o zpracování variant. S lítostí konstatuji, že moje snaha se neshledala na vaší straně se vstřícným pochopením," napsal ministr jihočeským politikům.

S Riedlbauchovým tvrzením ovšem primátor Thoma nesouhlasí a uvádí, že spolu s hejtmanem Zimolou a starostou Jedličkou chtějí ctít názor více než 130 000 občanů České republiky, kteří podepsali petici za záchranu hlediště a zachovat ho na současném místě i po roce 2015. Thoma nyní doufá, že ministr Riedlbauch nepřehodnotí svůj původní záměr svolat k osudu otáčivého hlediště další jednání. To se podle původních informací ministra kultury mělo uskutečnit během letošního února.

Kolem točny panují několik let obavy, které plynou zejména z různých interpretací výtek UNESCO vůči ČR. Výbor světového dědictví, který v roce 1992 zapsal centrum Českého Krumlova na svůj prestižní seznam, požaduje odstranění točny. Na zpracování variant řešení se jihočeští zástupci shodli na schůzce s ministrem Riedlbauchem loni v září. Ministerstvo je poté vyzvalo, aby se vyjádřili ke třem předloženým, a to ponechání současného stavu, vybudování divadla s otáčivým hledištěm mimo zámeckou zahradu, anebo vybudování Národního centra exteriérového divadla v zámecké zahradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám