Hlavní obsah

Žádný Harry Potter, nejpůčovanější autorkou v Británii je Wilsonová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jacqueline Wilsonová je podle BBC nejpůčovanější spisovatelkou v knihovnách ve Velké Británii. Zvláštní je na zveřejněném žebříčku především to, že autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová se nedostala ani do první desítky.

Článek

Knihovny zaznamenaly 16 miliónů vypůjček knih od Wilsonové za posledních deset let. Autorka píše hlavně pro děti a mládež a její knížky jsou známé i u nás, v češtině vyšly např. tituly V hlavní roli Tracy Beakerová, První láska, Holka na hlídání, Můj tajný deník, Průšvihářky a spousta dalších.

Na druhém místě skončila legendární Danielle Steelová, patrně nejslavnější a nejlépe vydělávající autorka literárního braku na světě. Na třetím je Catherine Cooksonová.

BBC nijak nevysvětluje, jak je možné, že Rowlingová není ani v první desítce. Nabízí se několik možností od chyby ve statistice až po to, že čtenáři ve skutečnosti nejvíce čtou úplně jiné knihy, než které kupují. Žebříčky prodejnosti nemusí vypovídat o tom, co lidé skutečně čtou, ale třeba o tom, co považují za vhodný dárek k Vánocům.

TOP 10

Jacqueline Wilsonová

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová Catherine Cooksonová

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová Catherine Cooksonová Josephine Coxová

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová Catherine Cooksonová Josephine Coxová James Patterson

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová Catherine Cooksonová Josephine Coxová James Patterson RL Stine

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová Catherine Cooksonová Josephine Coxová James Patterson RL Stine Mick Inkpen

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová Catherine Cooksonová Josephine Coxová James Patterson RL Stine Mick Inkpen Janet & Allan Ahlbergovi

Jacqueline Wilsonová Danielle Steelová Catherine Cooksonová Josephine Coxová James Patterson RL Stine Mick Inkpen Janet & Allan Ahlbergovi Roald Dahl

Agatha Christie

Reklama

Výběr článků

Načítám