Hlavní obsah

Nové knihy - Dan Brown, Jaroslav Žák i Futurama

Tento týden se český čtenář dočkal vydání jedné z nejočekávanější knih posledních let - Ztraceného symbolu od Dana Browna. Dále vychází román o únoru 48 Konec starých časů humoristy Jaroslava Žáka nebo komiksová verze oblíbeného seriálu Futurama.

Článek

Dan Brown: Ztracený symbol

Ztracený symbol je již třetí knihou se symbologem Robertem Langdonem, který bude tentokrát řešit záhadu ve Washingtonu D.C.

Profesor Langdon je povolán k nálezu hrůzostrašného předmětu ležícího na zemi v Kapitolu, jenž ukazuje na nástropní fresku s obrazem George Washingtona. A není samozřejmě náhodou, že tento bývalý americký prezident položil roku 1793 základní kámen Kapitolu se zednářským kladívkem a zednářskou lžící. Začíná napínavé a nebezpečné pátrání po legendárním zednářském pokladu.

Argo, překlad Michala Marková, David Petrů, 464 str., váz., 398 Kč

Jaroslav Žák: Konec starých časů

Kniha Konec starých časů autora komedií Cesta do hlubin študánkovy duše a Škola základ života Jaroslava Žáka zůstala v rukopise až do listopadu 1989. Autor v ní popisuje události Února 1948 na malém městě.

Precizně zachycuje nestvůrné panoptikum bolševického puče, hrůzyplný, avšak zároveň směšný karneval, absurdní hemžení doprovázející politický převrat. Nerezignuje přitom na svůj vytříbený vtip a smysl pro humor. Zábavná a přitom hrůzná společenská groteska se řadí k nejzajímavějším dílům svého žánru.

Albatros Media – Plus, 256 str., váz., 269 Kč

William Golding: Pán much

Román Pán much začíná podle již mnohokrát použitého scénáře o nešťastnících, kteří se ocitnou na pustém ostrově. William Golding však dobrodružství Robinsonů, zde chlapců z britské internátní školy, přetvořil v mýtické drama o sváru individuální a kolektivní vůle.

Golding si klade otázku, co dělá civilizaci civilizací a barbarství barbarstvím, a pokouší se najít hranici, která leží mezi oběma pojmy. Odpověď nevyznívá nijak lichotivě. Ze společenství „slušně vychovaných" a „civilizovaných" chlapců se brzy stává smečka, v níž rozhodují jen ti silní a schopní šířit strach.

Naše vojsko, překlad Heda Kovályová, 256 str., 256 Kč

Ian Boothby, James Lloyd, John Delaney: Futurama: (P)ohyby v čase

Legendární Futurama se zrodila v hlavě tvůrce kultovního seriálu Simpsonovi Matta Groeninga. Nejde jen o další retrofuturický sci-fi komiks, ale o šokující intergalaktické vícedimenzionální dějiny science-fiction.

Smůlou pronásledovaný poslíček Phillip J. Fry se poslední den roku 1999 vydá na osudovou donášku pizzy do kryolaboratoře, kde je náhodou zmrazen na tisíc let. Když ho znovu rozmrazí, píše se rok 3000. Fry se ocitá v Novém New Yorku a najde práci u svého praprapra... pra synovce v doručovatelské službě Planet Express. Cestuje do nejzapadlejších koutů vesmíru, kam doručuje ty nejpodivnější zásilky.

Jota, překlad Petr Finkous, 120 str., 258 Kč

Mary Higgins Clarková: Zrychlený tep

Americká spisovatelka Mary Higgins Clarková díky své rozsáhlé detektivní tvorbě zíslkala titul Královna napětí.

Emily je pověřena vyšetřováním vraždy slavné herečky Natalie Rainesové. Zdá se, že případ může rychle uzavřít: všechny stopy vedou k jejímu manželu Greggovi, se kterým se oběť chtěla rozvést. Emilyiny pocity však odporují nezvratným důkazům, proto pokračuje v pátrání i poté, co porota už rozhodla o Greggově osudu.

Alpress, překlad Petra Klůfová, 312 str., váz., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám