Hlavní obsah

Na Colours zahraje nový objev world music Peyoti for president i faerská "Björk"

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Colours of Ostrava (letos od 15. do 18. července) je už tradičně velkou přehlídkou world music scény. Tentokrát dorazí např. mezinárodní soubor Peyoti for president, nebo Valravn a Huong Thanh.

Článek

Skupina Peyoti for President začala vystupovat v roce 2007. Projela festivaly jako Glade a Glastonbury a předskakovala slavnému Manu Chaovi. Oficiální dlouhohrající desku vydali až v roce 2009 a kritika je hned pasovala na velký objev world music.

Originální globální zvuk skupiny je dán i tím, že členové pochází z mnoha zemí (Kolumbie, Brazílie, Polska a Velké Británie). Šikovným namícháním samby, dubu, reggae, flamenka, rapu a počítačových samplů vytvořili hudbu na první poslech chytlavou a přitom mnohovrstevnatou a rytmicky i melodicky složitou.

Na Colours přijedou také Valravn z Dánska a Faerských ostrovů, kteří obohatili šamanskou severskou hudbu o elektroniku. Jejich zpěvačka vám možná připomene Björk.

Vietnamskou lidovou tradici s jazzem originálně spojuje vietnamská zpěvačka Huong Thanh. Ač nyní žije v Paříži, vyrůstala v Saigonu ve vážené hudební rodině. Její otec patřil k nejlepším zpěvákům tradice Cai Luong, druhu vietnamského operního divadla.

Grónská zpěvačka a skladatelka Nive Nielsen zase uchvacuje posluchače něžným a přesto velmi svěžím projevem a také hrou na červené ukulele.

"Ač jsou to u nás neznámá jména, jsou zárukou skvělého hudebního zážitku z často exotických oblastí světa. Tyto kapely a hudebníci bodují na world music festivalech jako například WOMEX nebo v hudebních žebříčcích věnovaných tomuto žánru,“ říká Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně festivalu.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání ve všech pobočkách sítě Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Cena 890,- Kč včetně poplatků platí do 28. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám