Hlavní obsah

Po 11 nominacích na Českého lva mají 3 sezóny v pekle a Protektor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle a Protektor Marka Najbrta mají po jedenácti z tuctu možných nominací na Českého lva. Kawasakiho růže Jana Hřebejka jich získala devět; spolu s nimi zabodovala v kategoriích za nejlepší film, režii, scénář, střih a herecké výkony v hlavních rolích. Nominace byly oznámeny v sobotu v pražském kině Lucerna, vítězové sošky převezmou 6. března ve Velkém sále Lucerny.

Foto: Milan Nosek, ČTK

Soška vyrobená na udílení cen Český lev

Článek

Kritici ocenili mezi celovečerními snímky Protektora, z dokumentů svou přízní poctili Zapomenuté transporty do Polska Lukáše Přibyla.

Předán byl i první Český lev; cenu Magnesie za nejlepší zahraniční film získal osmioscarový snímek skotského režiséra Dannyho Boylea Milionář z chatrče.

Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) vybírali z rekordního počtu 34 celovečerních hraných snímků. Z nich však bude o prestižní křišťálovou sošku v některé z kategorií bojovat jen šest.

Tři nominace má Ševčíkův thriller Normal (kamera, zvuk, hudba), po jedné animovaný snímek Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (nejlepší výtvarný počin) a komedie Zemský ráj to na pohled Ireny Pavláskové za výkon Terezy Voříškové ve vedlejší roli.

Také letos byly vyhlášeny nominace v oblasti dokumentární tvorby. Mezi třemi tituly, které mohou získat Českého lva, jsou snímek Jana a Adama Novákových Občan Havel přikuluje, dokument Lindy Jablonské Vítejte v KLDR a čtvrtý díl z cyklu Zapomenuté transporty, ve kterém se režisér Lukáš Přibyl věnuje méně známým koncentračním a vyhlazovacím táborům v Polsku.

Ceremoniál, jehož přímý přenos vysílal program ČT2 České televize, moderoval čtyřnásobný držitel Českých lvů Jan Budař.

Upoutávka na film 3 sezóny v pekle

Reklama

Výběr článků

Načítám