Hlavní obsah

Nelegální filmy nemusí poskytovatele internetu zajímat, rozhodl soud

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský soud poprvé v historii rozhodl, že poskytovatel internetu nenese zodpovědnost za nelegální obsah. To bylo velmi nepříjemné překvapení pro filmové společnosti, které proces s australským internetovým gigantem iiNet vyvolaly a čekaly opačný výsledek.

Článek

Celkem 34 filmových společností hnalo iiNet před soud. Mezi nimi i nejdůležitější nadnárodní firmy jako Universal Pictures, Warner Brothers and 20th Century Fox. Tvrdily, že iiNet je zodpovědný za nelegální stahování filmů, protože nedělal nic, aby tomu zabránil.

Filmaři si najali detektivy, kteří vystopovali množství konkrétních pirátů stahujících filmy. Chtěli, aby internetová firma pirátům pohrozila a pak je případně odřízla od sítě, současně požadovala i úplný zákaz některých stránek.

Soudce ale nepřesvědčili. Uvedl, že poskytovatel internetu není nijak zodpovědný za to, co dělají zákazníci.

"Myslím, že pouhé poskytování přístupu k internetu není prostředkem k porušování autorských práv," uvedl soudce federálního soudu Dennis Cowdroy podle BBC.

"Kdyby se stali zodpovědnými za chování zákazníků, vznikl by velmi levný způsob pro kohokoliv jak žalovat cokoliv."

V Itálii se v současnosti chystají zákony, které navrhují, aby populární stránky, na kterých se přehrává video či audio obsah byly zodpovědné za porušení autorských práv, přestože by tam obsah nahrál někdo jiný. To by pro ně znamenalo katastrofu.

Reklama

Výběr článků

Načítám