Hlavní obsah

Henry Rollins: Když máte víc vzdělaných lidí, nepotřebujete pušky

Novinky, Alex Švamberk

Zpěvák, spisovatel, herec, organizátor hnutí „spoken word“ a nepřehlédnutelná postava americké hudební scény Henry Rollins (48) dorazí opět do Česka. V pražském Paláci Akropolis se představí v pondělí 8. února s pásmem mluveného slova.

Foto: Profimedia.cz

Henry Rollins se při svých vystoupeních snaží přesvědčit lidi, aby se vzdělávali.

Článek

V pražském Paláci Akropolis nebudete hrát s kapelou důrazný hard core, ale vystoupíte sám s mluveným slovem. Jaké to je jet do země, kde se nemluví anglicky, s takovým projektem?

Kupodivu před publikem, pro něž není angličtina mateřštinou, bývají ta nejlepší vystoupení. Je na mně, abych byl velmi jasný a podařilo se mi vše zřetelně vysvětlit. To ale neznamená, že bych věci zjednodušoval. Musím jen být opatrný, abych lidem umožnil plně pochopit to, o čem mluvím.

Věznice v mé zemi jsou plné lidí, kteří neumějí číst. Nezískali ani základní vzdělání, a tak je napadne, že by třeba mohli vykrást obchod s alkoholem.

Docela často vystupuji v Evropě, absolvoval jsem mnoho vystoupení v Německu, Nizozemsku, Belgii a ve Skandinávii. Vypadá to, že jsou úspěšná, protože se tam často vracím. Ale podstatné je být obezřetný.

Bude vaše vystoupení hodně politické?

V určitém ohledu ano. Když jste Američan, automaticky to v sobě nese politikum, ať už se na to díváte z kterékoli strany. Když pocházíte ze země, které světu dala osm let s Georgem W. Bushem, tak vás to automaticky staví do pozice, kdy musíte být politický. Ale politika na scéně v takových vystoupeních by byla velmi nudná, kdybych nebyl opatrný a sklouzl do školní přednášky.

Na vašem DVD Shock and Awe (2006), zachycujícím vystoupení s mluveným slovem, se objevují vaše fotografie z Afghánistánu. Zdá se, že vás tento konflikt zaujal. Důležitý je i pro nás, protože jsou tam nasazení také čeští vojáci.

Byl bych šťastný, kdyby měl prezident Obama lepší nápad, než tam poslat více vojáků a rychle odejít. Myslím si, že tam pošle víc vojáků, ale nevěřím, že rychleji odejdeme. Stažení z Iráku a Afghánistánu považuji za skvělý nápad, jen se bojím, že k tomu nedojde v termínu, jenž by uspokojil mě a lidi, kteří uvažují stejně jako já.

Nedomnívám se, že Obama záměrně lže, a nejsem ani žádný expert. Umím se ale poučit. Když se podíváte na stručnou historii Afghánistánu, tak tam vždycky každý prohrál. Každý, kdo tam přišel, nakonec odešel, ať na štítě, nebo se štítem. Proč si Amerika myslí, že to bude v jejím případě jinak? Připadá mi to směšné a smutné.

Proč konflikt pokračuje?

Znám motivaci některých Američanů, kteří si přejí, abychom zůstali v Afghánistánu. Důvodem jsou peníze, které na tom vydělají. Když vyrábíte kulky, je pro vás nejhorší představa, že konflikt skončí. Když je mír vaším nepřítelem, protože vás připravuje o zisky, uděláte vše pro to, aby konflikt pokračoval.

Má hudba šanci přispět k ukončení války, jako tomu bylo v případě vietnamského konfliktu?

Myslím si, že hudba v tom hraje důležitou roli, zejména komunita kolem nezávislé, alternativní a punkové scény. Prosazuje, aby se lidi starali o druhé a také o životní prostředí. Svět strádá a potřebuje více alternativních zdrojů paliv. Proto mám rád všechny festivaly, které se konají v Evropě během léta. Spojují mladé lidi a vedou je k tomu, aby objevovali novou hudbu, setkávali se a nacházeli nové myšlenky. Dělá to svět mnohem zdravější.

Foto: Profimedia.cz

Rollins při Spoken World Tour ve Velké Británii

Pokud jste mladý člověk a jdete na festival, kde objevujete nejrůznější druhy bláznivé hudby a setkáváte se se všemi těmi zajímavými lidmi a různými názory, pak je mnohem obtížnější vás přesvědčit, abyste šel bojovat proti někomu do cizí země. Když vám pak někdo řekne: „OK, jdeme odtamtud vykopat ty bastardy,“ tak odpovíte: „Ne, kdepak, já nejdu, tyhle hovadiny patří do světa mého dědy, ne mého.“

Na druhou stranu ale mnozí mladí lidé z chudších poměrů jdou do armády, aby získali vzdělání a udělali kariéru.

To je jedna z nejstarších věcí na světě, možná jen o čtyři minuty mladší než prostituce. Ve válce většinou bojují chudí. Podívejte se na Vietnam: hodně bohatých kluků tam nešlo bojovat, měli jinou možnost, otec jim to zařídil. Vezměte si George Bushe mladšího, unikl tomu. Za to tam byl zastřelen syn služky, která u nás uklízí. Střelili ho do obličeje. Byl to kluk z Arkansasu. Něco takového se klukům z Beverly Hills nestává.

Čím to je?

Nedostatkem vzdělání. Věznice v mé zemi jsou plné lidí, kteří neumějí číst. Nezískali ani základní vzdělání, a tak je napadne, že by třeba mohli vykrást obchod s alkoholem. A právě s tím se snažím bojovat. Usiluju o to, aby lidi měli lepší vzdělání a více možností, protože to přináší dobro. Chytřejší lidi se lépe rozhodují a neřeknou si, že třeba někoho znásilní. Mají na práci jiné věci.

Pro Evropany jsou to staré zprávy, ale v mé zemi se o to musíte hádat. Když řeknete, že v Evropě mohou lidi na vysokou školu bez placení, protože si tam myslí, že každý třetí člověk by mohl být vysokoškolák, tak vám řeknou, že jste komouš. Je úžasné, do jakých diskuzí se v mé zemi můžete zaplést. Je až neskutečné, jaká stupidita je tam zakořeněná.

Na druhou stranu u nás najdete mnoho pravicových politiků, kteří prosazují americký model vzdělání jako efektivní a snaží se prosadit i americký zdravotní systém.

Amerika je 47. v žebříčku gramotnosti na světě, takže bych určitě americký systém nedával za vzor. Všechny země by měly soupeřit o to, která bude mít nejlepší systém vzdělání, a vkládat peníze do mladých lidí jako investici do záruky svobody a prosperity země.

Tohle se v Americe vytrácí, vzdělání tam není pro všechny důležité. Přitom je to jediný způsob, jak můžeme přežít. Víc lidí dělá lepší rozhodnutí. Víc knih znamená méně válek. Když máte víc vzdělaných lidí, už nepotřebujete pušky, protože můžete vyjednávat a ne bojovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám