Hlavní obsah

Hugh Grant a Sarah J. Parkerová jako Morganovi v novém americkém filmu

Právo, Věra Míšková

Žánr romantických komedií si (tak jako ostatně každý žánr) žádá své: hvězdné nebo alespoň populární herecké obsazení na postech hlavních hrdinů, erotické jiskření mezi nimi, pokud možno co nejméně otřepanou zápletku a v ní naopak co nejvíc nadsázky a humoru. Vtipné dialogy jsou samozřejmě vřele vítány.

Článek

Americká romantická komedie Morganovi přivádí na scénu velice úspěšný titulní manželský pár z Manhattanu, který v hereckém obsazení odpovídá hvězdným požadavkům velmi dobře zejména v mužské části.

Parkerová je slabší magnet

Angličan Hugh Grant je v žánru romantických komedií ještě stále na špičce světového žebříčku a své neselhávající chlapecké kouzlo neztrácí ani tentokrát. Sarah Jessica Parkerová je o něco slabší magnet, její popularita se přece jen vztahuje hlavně k seriálu a filmu Sex ve městě.

Že to mezi nimi na začátku filmu nejiskří, je tentokrát vlastně docela v pořádku, protože hrají pár manželstvím již notně uondaný, směřující spíše do rozvodové než stříbrosvatební síně. Než ale začnou své manželské problémy řešit, přebije je mnohem větší starost.

Morganovi se stanou náhodnými svědky vraždy, a protože je zcela zřejmé, že zločinec si jich všiml a dokonce ví, kdo jsou, jejich životy jsou vážně ohroženy. Ještě že se FBI zabývá nejen pátráním po zločincích, ale také ochranou svědků! Morganovy pošle tam, kde by je opravdu nikdo neměl hledat – na venkov.

Svěží zápletka i hvězdné obsazení

Právě volbou venkovského prostředí je zápletka docela svěží a výborně jí odpovídá i herecké obsazení. Málokoho si spojujeme tak dokonale s velkoměstem jako právě Parkerovou a její Carrie ze Sexu ve městě a Granta jako Williama z Notting Hillu nebo Willa z Jak na věc. Však také málokdo vypadá tak směšně pitomě v kovbojském klobouku jako on a málokdo tak kouzelně postrádá své městské kamarádky jako ona.

Na jejich neschopnosti existovat v lůně přírody a celkové nemožnosti tam jakkoliv obstát je postavena většina nadsázky a humoru filmu. Nevychází to vždycky tak, jak by si divák přál – vtipy došly režisérovi Marku Lawrencovi, který s Grantem natočil už romantické komedie Láska s výstrahou a Hudbu složil, slova napsal, dost brzy. A očekávané sbližování páru s venkovem, venkovany a i mezi sebou se chvílemi táhne jako přeslazená žvýkačka.

Nicméně osvěžující chvíle se tu najdou a z již zmíněné nápaditosti, pokud jde o prostředí a situace, do nichž se Morganovi dostávají, vytěžil Lawrence aspoň tolik, aby tuto romantickou komedii přečkali bez úhony i ti, kdo nejsou zrovna bezbřehými obdivovateli ústředního hereckého páru.

Celkové hodnocení: 60%

Morganovi

USA 2009, 103 min.

Režie: Marc Lawrence

Hrají: Sarah Jessica Parkerová, Hugh Grant, Sam Eliot, Mary Steenburgenová, Elizabeth Mossová

Reklama

Související témata:

Související články

Hugh Grant: Jsem neurotik, ale léčím se

Jeho taneční kreace v roli britského premiéra v Lásce nebeské se v žebříčku mých oblíbených filmových scén řadí ještě notný kus nad legendární „svině klouzavý“...

Výběr článků

Načítám