Hlavní obsah

Putovní výstava věnovaná skupině ABBA začíná v Londýně

V Londýně se ve středu otevírá putovní výstava věnovaná švédské skupině ABBA. Organizátoři připravili pro návštěvníky interaktivní expozice se spoustou muziky a memorábilií, která uspokojí i ty největší fanoušky jedné z nejvýraznějších popových skupin 70. let.

Foto: Foto archív , Právo

ABBA v dobách své největší slávy, zleva Agnetha Faltskogová, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Reussová a Benny Andersson.

Článek

"Bude to vypadat spíše, jako když jdete na film nebo muzikál Mamma Mia! než na výstavu. Chceme, aby lidi zpívali a tančili," řekl Magnus Danielsson, předseda společnosti Touring Exhibitions, která výstavu Abbaworld připravila.

Hudba skupiny ABBA je všudypřítomná, od veselé Dancing Queen přes melancholickou Knowing Me, Knowing You až po srdcervoucí The Winner Takes It All, která připomíná, že členové skupiny začínali jako dva manželské páry a skončili jako rozvedení.

 Replika studia i pověstné kostýmy

V 25 místnostech na 2800 metrech čtverečních lze projít celý příběh švédského kvartetu, který od 70. let prodal 400 miliónů desek a byl podnětem pro mimořádně úspěšný muzikál a film Mamma Mia!

Ve skleněných vitrínách se třpytí pověstné kostýmy z hedvábí a saténu. Návštěvníci mohou vidět repliku studia, v němž skupina natáčela, a přímořskou chatu poblíž Stockholmu, kde Björn Ulvaeus a Benny Andersson skládali největší hity skupiny. V jednom rohu je vrtulník, který byl na obálce alba Arrival z roku 1976.

Návštěvníci si mohou vytvořit vlastní nahrávku

Ambiciózní interaktivní prvky dovolují návštěvníkům soutěžit, sami si mohou udělat nahrávku písní skupiny, tančit a zpívat spolu s hudební legendou oživlou díky technologii "holografického videa". V butiku se dají koupit trička s vyobrazením populární čtveřice, plyšoví medvídci, puzzle, loutky a také CD skupiny ABBA.

V audioprůvodci, který namluvil švédský herec Stellan Skarsgard, jedna z hvězd filmové verze Mamma Mia!, vypráví příběh skupiny ABBA od jejích amatérských začátků až po vrcholné období. Průlom přišel v roce 1974, kdy skupina překvapivě zvítězila s písní Waterloo v soutěži Eurovize. ABBA se rozpadla v 80. letech a už neměla ambice se znovu dávat dohromady.

Členové skupiny Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid (Frida) Lyngstadová a Agnetha Fältskogová projekt muzea podpořili a poskytli i memorabilie a nahráli rozhovory, které jsou přehrávány na velkých obrazovkách ve všech prostorech výstavy.

Výstava bude putovat do New Yorku

Organizátoři doufají, že z výstavy vznikne poutní místo, které se stane něčím, jako je Graceland Elvise Preslyeho nebo Beatles Story v Liverpoolu, i když bude putovní. Chtějí, aby výstava vyrazila na turné. Po první zastávce, kterou je Londýn a kde zůstane do března, ji budou mít možnost do konce roku vidět fanoušci v Austrálii a New Yorku.

Nápad uspořádat putovní výstavu vznikl poté, co plány na trvalé muzeum ve Švédsku z finančních důvodů ztroskotaly. Osud muzea odráží do určité míry i kariéru samotné kapely. Švédové původně odmítli muziku formace ABBA jako plytkou a komercionalizovanou a přinutili skupinu vybudovat si nejdřív kariéru v zahraničí, než začala být oceňována i doma.

Všechny písně

Nyní budou k slyšení a vidění všechny písně skupiny a na své si přijdou jak ti, kdo ji obdivovali v 70. letech, tak ti, kdo si koupili v roce 1992 kolekci největších hitů ABBA Gold nebo se šli podívat na film či muzikál Mamma Mia!

"Moje první dívka, když mi bylo tak sedm let, na mě chtěla, abych na školní akci představoval Bjorna s tenisovou raketou," řekl produkční společnosti Tourin Exhibitions Mats Daleskog. "Většina z nás má hodně vzpomínek na písně skupiny ABBA, dobrých i špatných."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám