Hlavní obsah

Zemřela držitelka Thálie, ostravská herečka Zora Rozsypalová

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 87 let zemřela v minulých dnech herečka Zora Rozsypalová, držitelka Ceny Thálie za celoživotní herecké mistrovství a legenda ostravského divadla. O úmrtí emeritní členky činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě informovalo v úterý vedení divadla.

Článek

Zora Rozsypalová se narodila 3. září 1922 v Kroměříži a po studiích na brněnské konzervatoři působila v divadlech v Jihlavě a v Olomouci. Od roku 1961 byla členkou činohry ostravského Státního divadla, nyní Národního divadla moravskoslezského.

 Arakadinová v Rackovi i Tylova Drahomíra

„Byla výraznou charakterní herečkou, která se zapsala do srdcí diváků jako Euripidova Médea, Tylova Drahomíra, Lady v Sestupu Orfeově, Serafina v Tetované růži, Arakadinová v Rackovi, Raněvská ve Višňovém sadu nebo Erži Orbánová v Kočičí hře,“ stojí ve smutečním oznámení, pod kterým je podepsán ředitel divadla Jiří Nekvasil a prezident Herecké asociace NDM Jan Fišar.

Hrála ve filmu Králíci ve vysoké trávě

Svým hereckým uměním se Zora Rozsypalová podílela i na několika filmech, například Žalobníci nebo Králíci ve vysoké trávě. Po roce 1968 byla politicky perzekvována.

V roce 1995 obdržela Zora Rozsypalová Cenu Thálie za celoživotní herecké mistrovství a v roce 2008 také Cenu města Ostravy.

Diváci a pamětníci se budou moci s herečkou Zorou Rozsypalovou rozloučit v hledišti divadla na smutečním setkání, jehož termín ale zatím nebyl stanoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám