Hlavní obsah

Festival krátkých filmů nabízí černé komedie i parodie na sci-fi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival krátkých filmů Praha přinesl ve středu první ochutnávku snímků z celého světa, které jsou malé stopáží, ale zábavností se často vyrovnají celovečerním. Ukazují, že na malé ploše tří až třiceti minut se dá natočit slušná černá komedie a s určitými limity se režisér může pokusit rozpoutat i vztahové drama.

Článek

Komedie Patrika Eklunda Místo akrakadabra si vybrala za hlavního hrdinu typického ulítlého geeka, pětadvacetiletého švédského mladíka, který nemá práci ani ženu a zajímá se jen o kouzla a bláznivé kostýmy. Jeho konzervativní otec ho neustále peskuje, že vypadá jako transvestita a nic nedělá.

Když při nepovedeném triku zraní vlastní matku, otec zuří, ale happy end se přece jen dostaví - geek zaujme pohlednou zdravotní sestru. Učaruje jí tím, že má rád děti, které kouzla zbožňují. 

Kapitán Krevetka

K nejzábavnějším "šortkám" patří i hříčka Christiana Laurence Kapitán Krevetka, která vnímá mikrosvět zahrady a domu klukovskýma očima. Kůlna se proměňuje v bojiště vietnamské války, sekačka ve vražedný stroj, plastikoví vojáčci ožívají a mluví. Hru ale ukončují rodiče, bezcitní sovětští vojáci. 

Na malé ploše se docela dobře daří parodiím, čehož využil Francouz Grégoire Sivan. Svůj bláznivý filmeček Útok obřího kraba plný počítačových triků pojal jako parodii upoutávek na hollywoodské sci-fi trháky. Hrdina v něm musí zabránit útoku obřích zmutovaných krabů na svět, a proto sám zmutuje do velikosti paneláku a příšery zlikviduje. V "romantickém" závěru se pak monstrum prochází u moře a drží za ruku svou normálně velikou přítelkyni.    

Brian Durnin zvolil vážnější vztahové téma ve filmu Nejlepší úmysl, kde rozebírá myšlenku, že dobrý úmysl nemusí vždy vést k dobrému výsledku, zvlášť, když nedáváte pozor na přechodu.  

Ve čtvrtek festival pokračoval v pražském Světozoru a k vidění byl např. blok filmů První podání s prvotinami Mika Leigha, Park Chan-wooka, Krzysztofa Zanussiho, Todda Solondze nebo Marka Najbrta.

Sekce Made in Japan se věnovala japonskému krátkému filmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám