Hlavní obsah

Na trhu jsou archivní nahrávky Václava Talicha s Českou filharmonií z roku 1939

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova senzací a unikátem je vydání záznamu dvou koncertů České filharmonie řízené Václavem Talichem v roce 1939. V protektorátu Čechy a Morava Talich vymyslel a v Národním divadle realizoval ideu festivalu Pražský hudební máj, předchůdce poválečného Pražského jara, s díly Smetany a Dvořáka.

Článek

Pro velký zájem se květnové koncerty, jen pár měsíců po okupaci, opakovaly 5. a 9. června a byly přenášené rozhlasem do ještě neobsazených států Evropy včetně Norska. Norové naštěstí koncerty natočili tehdy nejnovějším systémem Philips. Po objevení našimi muzikology se podařilo ČF oba koncerty vydat.

Je znatelná atmosféra doby

A je skutečně co poslouchat. Technickou kvalitou vysoce předstihuje všechny zatím existující Talichovy nahrávky před rokem 1945. Hlavní je umělecká i společenská hodnota. Atmosféra doby je slyšet z každého tónu, z reakce publika i ze samotného úvodu hlasatelky.

První je česky a francouzsky, u druhého přistupují další jazyky. Na prvním CD je většina básní Mé vlasti, na druhém pokračování a Dvořákovy Slovanské tance. Při zpěvu hymny publikem doslova cítíme mráz v zádech a hrůzu doby.

Václav Talich Live 1939

Smetana, Dvořák

Smetana, Dvořák

Česká filharmonie, 2 CD 141:04

Druhé CD doplnila ČF menším pokladem z archívu našeho rozhlasu: obsahuje i projev Talicha z roku 1936 po udělení státní ceny. Ke kompletu je přiložen i vynikající sleevenote s překlady článků švédského muzikologa Carla-Gunnara Ahléna o Talichovi, ČF, době a systému natáčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám