Hlavní obsah

Bondovská diva Shirley Basseyová se nečekaně vrátila se slušným albem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi málokdo čekal, že se Shirley Basseyová, jedna z ikon 60. let, letos po dlouhé pauze vrátí se studiovým albem. Zpěvačka trvale spojená s melodiemi z filmů o Jamesi Bondovi (Goldfinger, Diamonds Are Forever) si tentokrát pozvala ke spolupráci mladé skupiny.

Článek

Shirley Basseyovou považuje hodně lidí za typickou afroamerickou zpěvačku, ale ve skutečnosti se narodila ve Walesu, kde se také koncem 50. let proslavila. Skutečnou pop hvězdou se ale stala v polovině 60. let, když nahrála písně k bondovkám a prorazila i v Americe.

Přestože si už léta užívá svůj hudební polo-důchod v Monaku, rozhodla se dvaasedmdesátiletá zpěvačka natočit nový materiál. Řada z nových písní alba Performance zapadá do klasického mustru dramatického orchestrálního popu z 60. let, ale o úplné retro se nejedná. Některé svižnější kousky a také modernější aranže napovídají, že se na albu podílely mladší ročníky (Manic Street Preachers, KT Tunstall, Kaiser Chiefs a další).

Shirley tak (nejen spoluprací s těmito skupinami) připomíná svého krajana, nezmara Toma Jonese. Pozitivní je, že její hlas ani ve vysokém věku nezní unaveně, má mohutný tah a dostatečný rozsah. Na desce najdeme špičkové tracky (devátý a druhý) i průměrnější, ale nic vyloženě nudného. Velká dáma světového popu nikdy nenatáčela úplné hlouposti a ani na této pozdní "placce" se k tomu nesnížila.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám