Hlavní obsah

Historické mince a zlaté cihly jsou vystaveny v pražském Obecním domě

– Praha

Soubor mincí a medailí z drahých kovů, který zahrnuje tvorbu umělců někdejšího Československa i samostatné České republiky a Slovenska, představuje nově otevřená expozice v pražském Obecním domě. Vystaveny jsou také investiční zlaté cihly.

Článek

"Expozice zároveň seznamuje veřejnost s tím, jak se zlato těží a zpracovává, jak se měří jeho ryzost a váha a jakým způsobem se z něj vyrábějí zlaté slitky a mince," přiblížil výstavu Michal Mikulenka, mluvčí společnosti Zlaté Mince-Numismatika.

Díla české medailérské školy

Počátky české medailérské školy reprezentují v Obecním domě práce Otakara Španiela a Josefa Šejnosty. Návštěvníci uvidí i tvorbu významných českých sochařů jako Vladimíra Oppla, Zbyňka Fojtů, Jiřího Harcuby, malíře Karla Zemana či Otakara Duška.

Podle Mikulenky najdou zájemci o numismatiku poprvé v historii novodobé české státnosti na jednom místě takto rozsáhlý a ucelený soubor.

Investiční zlaté cihly a mince   

Součástí expozice, která je otevřena do 1. července 2010, je i představení investičního zlata ve formě zlatých cihel různých velikostí a investičních zlatých mincí. V době současné světové hospodářské krize odborníci zdůrazňují, že právě investice do zlata a drahých kovů je velmi výhodná, protože cena zlata či diamantů neklesá.

"Byl jsem překvapen obsáhlostí (výstavy), zaujala mě hlavně produkce mincí předválečného Československa," uvedl sochař Fojtů, podle jehož návrhu vznikla kilogramová medaile z ryzího zlata Karlův most.

Mince Nové Město pražské

Jedním z hlavních lákadel výstavy je česká mince Nové Město pražské, která je podle soudu některých odborníků nejkrásnější zlatou mincí na světě. Jejím ústředním motivem je portrét Karla IV. ztvárněný podle votivní desky Jana Očka z Vlašimi a doplněný po levé straně císařskou pečetí Karla IV., po pravé straně dobovou pečetí Nového Města pražského a při spodním okraji mince pražským grošem.

Reklama

Související články

V Norimberku chystají Mýtus hradu

Mýtus hradu – tak se jmenuje výstava, kterou připravuje Germánské národní muzeum v Norimberku jako hlavní kulturní akci Spolkové republiky Německo pro příští...

Výběr článků

Načítám