Hlavní obsah

V Lustigově novele Láska a tělo se vedle života oslavuje sexualita

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arnoštu Lustigovi vyšla nová kniha Láska a tělo. Autor se v ní pokusil o konečné zúčtování s tématy, která poznamenávají celou jeho tvorbu – nepochopitelnost nacistické myšlenky na vyhlazení Židů na straně jedné a láska k životu na straně druhé.

Článek

Hlavní představitelé, mladí lidé plní tělesných tužeb, Gabriela Lágusová a Josef Reinisch, prožívají v terezínském ghettu svou zakázanou lásku. Transport může přijít každým dnem, a tak útěchu nacházejí hrdinové knihy pouze jeden v druhém.

Příběh plný milostných vyznání

Žijí naplno a vyslovují věci, které by nebýt tlaku okolností možná ze sebe nikdy nevypustili. Výsledkem je příběh plný milostných vyznání i esejistických podobenství o smyslu života.

Arnošt Lustig se po sérii menších prozaických útvarů po dlouhé době odhodlal napsat delší novelu, která je zároveň autorovou oslavou sexuality, jež člověku dává novou sílu. Zároveň při četbě knihy Láska a tělo člověk pocítí dotek něčeho, co je silnější než válka.

Knihu v těchto dnech vydává nakladatelství Mladá fronta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám