Hlavní obsah

Zpěvačka Ida Kelarová: Musíme si zachovat smysl pro radost

Právo, Vladimír Říha

Zpěvačka Ida Kelarová vystoupí v úterý 8. prosince v pražském Švandově divadle. V rozhovoru vysvětlila mimo jiné, co znamená v romštině název alba Aven Bachtale, jež právě vydala, vyznala se z lásky k jazzu a pohovořila o nejbližších osobních plánech.

Článek

Co znamená v romštině název alba Aven Bachtale, které jste právě vydala?

Romsky je to Buďte šťastni a vybrala jsem ho proto, že si myslím, že lidé jsou v dnešním světě nešťastní, zapomínají se radovat a troufám si říci, že se radovat neumějí. Přitom mají vše, co k životu potřebují, materiální svět ale nikdy neudělá lidi šťastnými. Doufám, že naše CD lidi zahřeje, potěší a přinutí k zamyšlení.

Jak se liší vaše současná kapela Jazz Famelija od dřívější Romano Rat?

Romano Rat ukončili svou činnost a tento projekt splnil svůj cíl – zviditelnění mladých romských umělců ve světě. Natočili jsme tři CD, procestovali kus světa a došli na vrchol, který se už nedal překročit. Nová kapela jsou také profesionálové, většinou slovenští jazzoví hráči, zatímco Romano Rat byli amatéři, kteří se vyšplhali na profesionální úroveň. Bohužel nemám přehled, kam se všichni poděli. Někteří se odstěhovali do Kanady, jiní do Anglie a hledají lepší svět. Myslím, že nikdo nepokračuje v muzice, a to je velká škoda.

Nové album spojuje romskou hudbu s jazzem. Budete se jazzu více věnovat, nebo to je jen odbočení ve vašich četných aktivitách?

Mám veliký respekt k jazzu. Pokud bych se znovu narodila, určitě bych se mu více věnovala, neboť mne velice oslovil. Škoda že když jsem studovala konzervatoř, tak se nevyučoval. Na koncertě Jazz se sestrou Ivou Bittovou v Lucerně to byl úžasný zážitek a ráda bych si ho někdy zopakovala. Bylo to odbočení, ale možná i inspirace a navigace. Nevím, zda se jazzu budu věnovat. Album Aven Bachtale považuji za osvěžení jazzové scény.

Jak jste na album vybírali hosty?

Hosté jsou moji dobří známí, a pokud se naskytne možnost pozvat je na nějaký projekt, vždy to ráda udělám. Mám ráda hudbu a muzikanty, kteří ji berou vážně a oddali se jí tak jako já. Hudba je svoboda, jen je potřeba jí porozumět. Jak říkal můj tatínek, hudba je univerzální jazyk, je to nejsilnější komunikace mezi námi a jsem skutečně ráda, že jsem se ji odmalička učila. Stálo to za to.

Co vás čeká po skončení turné?

Chystáme další CD, má pracovní název Romská balada a má vyjít v březnu 2010. Hraje na něm i mladý romský klavírista Tomáš Kačo a dalšími hosty bude Škampovo kvarteto. Krásné písně o životě a smrti, o lásce k rodičům, o stesku a touze napsal můj partner Desiderius Dužda, aranžmá dělá Kačo. Po skončení turné odjíždíme s Dežim do Walesu ke dceři Nicole, která se tam narodila a žije. Moc se na ni těšíme a na vnoučka Samuela také. Všem bych chtěla popřát krásné svátky a nezapomeňte – Aven Bachtale!

Reklama

Výběr článků

Načítám