Hlavní obsah

Jethro Tull na turné po českých divadlech doprovodí Škampovo kvarteto

Britská kapela Jethro Tull vystoupí na akustickém turné po českých historických divadlech. Kapelu bude doprovázet Škampovo kvarteto. První koncert se koná 13. prosince v pardubickém Východočeském divadle.

Článek

"O vánoční koncerty Jethro Tull je velký zájem. Vystoupení v Pardubicích, v Plzni a v Jablonci nad Nisou jsou již vyprodána, na dva pražské koncerty zbývá několik desítek vstupenek," za pořadatele to oznámil Pavel Maluš.

Jethro Tull v komorním prostředí čtyř divadel nabídnou fúzi klasické a rockové hudby. Na netradiční spojení se Škampovým kvartetem se mohou vedle Východočeského divadla těšit 14. prosince v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, 15. a 16. prosince v Hudebním divadle Karlín v Praze a turné končí 17. prosince v Městském divadle Jablonec nad Nisou. Všechna tato divadla se mohou pochlubit více než stoletou historií.

Jethro Tull hráli v Česku naposledy v srpnu

Skupina Jethro Tull, která loni oslavila 40 let na hudebních pódiích, má v Česku mnoho příznivců a hraje zde často. Přesto bývají jejich koncerty většinou vyprodány. Naposledy v Česku skupina v čele s lídrem skladatelem, zpěvákem, textařem a flétnistou Ianem Andersonem zahrála 30. srpna v Ostravě. Na přelomu května a června měli dvojkoncert v Praze, ještě před ostravským vystoupením si je jejich fandové mohli užít ve Slavkově.

Kapela Jethro Tull, pojmenovaná podle anglického zemědělského reformátora z raného novověku, vznikla v roce 1967. Ian Anderson patřil k prvním, kdo v rockové hudbě začal používat flétnu. Přestože skupina ve své hudbě mísí především prvky rocku a folku, může se pochlubit i cenou Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance za album Crest of a Knave z roku 1987. V jejích skladbách se objevují i prvky lidové hudby britských ostrovů a renesanční hudby.

Škampovo kvarteto

Členové Škampova kvarteta jsou držiteli mnoha světových ocenění, kterého se jim dostalo i od britské Královské filharmonické společnosti. Jejich BBC Lunchtime Concert s Melvynem Tanem bylo vybráno jako první CD v sérii nahrávek Live from Wigmore Hall pro vydavatelství BBC World Label.

Členové Škampova kvarteta dlouhodobě spolupracují s londýnskou Royal Academy of Music, kde jsou od září 2001 jmenováni hostujícími profesory v oboru komorní hudby na katedře smyčců.

Se Škampovým kvartetem vystupují významní umělci, jako jsou Josef Suk, Dagmar Pecková, Jiří Bárta, Janine Jansen, Kathryn Scottová a další. Koncerty s Jethro Tull nejsou jejich první spoluprací s interprety mimo klasickou hudbu. V minulosti již nahrávali a vystupovali například s představitelkou české alternativní hudby Ivou Bittovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám