Hlavní obsah

Dospívání je těžké. Zvlášť mezi zombíky

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká komedie Zombieland Rubena Fleischera nemá čím překvapit, přesto je zábavná. Jako x-tá hororová parodie/komedie v řadě přináší většinu momentů, které už jsme někde viděli, ale tím, co přidává navíc, to dokáže zamaskovat.

Článek

Zombieland je postaven na léta osvědčeném receptu zvrhlých humoristů počínaje Tarantinem a konče kdovíkým. Nesmyslné, do krajnosti hnané a směšné násilí se smíchá s citacemi, aluzemi na pop-kulturu a občas nějakým tím moudrem. Když k tomu seženete dobré herce, kteří dodají hláškám šťávu svým zjevem nebo způsobem vyjadřování, je skoro vyhráno.

Protagonisty filmu jsou hezká dvacítka Krista (Emma Stone) s malou sestrou, mladý geek (Jesse Eisenberg), který pochopitelně musí o Kristu usilovat, a nakonec ten, kdo dodává nejvíc humoru, starý ostřílený sprosťák Tallahassee (vynikající Woody Harrelson).

Stačí vidět úvodních pět minut, kdy jsou zpomaleně masakrováni zombíci za vtipného hudebního doprovodu (For Whom the Bell Tolls od skupiny Metallica) a v podstatě už víte, co bude hodinu a půl následovat. 

Zabíjení omrzí, zůstane humor

Fleischerovi se skoro vše povedlo (scénář, casting, soundtrack), i když o dokonalou komedii nejde. Romantické vycpávky mezi střílením zombií působí nemístně a zabíjení brzy omrzí. Útěchou zůstává inteligentní humor. Naštěstí je ho dost. 

Pokud se divák trochu orientuje v amerických reáliích, baví se velmi slušně. Třeba když Woody najde opuštěný Hummer plný samopalů a pušek a prohodí "díky bohu za jižanský burany", nebo reaguje na fakt, že dvanáctiletá holka nezná Billa Murraye: "Ty nevíš, kdo je Bill Murray? Dítěti jsem ještě nikdy pěstí nedal..."

Nejsilnější část scénáře přichází, když se objeví skutečný Bill Murray, dojde na parodii Krotitelů duchů a mladý lovec zombií nebohého herce omylem zastřelí. Dojemné loučení s odcházející legendou výborně shodí dialog s mladší sestrou: "Litujete něčeho v životě?" "Filmu Garfield".  

Později ale humornost dialogů mírně klesá a mravoučné řeči o rodině dopadají v daném kontextu tak nějak mimo mísu. Protože jde o americký film, na konci se samozřejmě ukáže, že celou dobu šlo vlastně o starý dobrý příběh zrání chlapce v muže. Nesmělý geek se osmělí, dospěje a získá hezkou princeznu. Klišé se nažere a sranda zůstane celá. Tedy skoro celá.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám