Hlavní obsah

Se Střihavkou od metalu k božskému Kájovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplický rodák Kamil Střihavka vyťal svým elektrizujícím chraplákem pořádný zářez do historie českého rocku. Jako metalista, muzikálový Ježíš i pop-rocker 90. let. DvojCD Best of chce zmapovat 20 let jeho práce, ale předesílá, že není bilancováním.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Kamil Střihavka

Článek

Úvodní slovo v bookletu od Romana Lipčíka líčí Střihavku jako mimořádně neústupného a zásadového maloměstského rockera, ale na CD pak s překvapením posloucháme slaďák Come Home for Christmas a dokonce duet s Gottem (v němž mimochodem Střihavka zpívá lépe). Úsměvná ironie.

Samozřejmě, že ve skutečnosti Střihavka není žádný neústupný rocker, i když je mu rocková poloha pořád nejbližší a tomuto zaškatulkování napomáhá i jeho letitá blond hříva. Dělal pop, jen méně učesaný, než je u nás v přeslazených helenko-haničkovských Čechách zvykem. A pokud je v nějakém smyslu popem třeba muzikál Jesus Christ Superstar, pak je možné být na pop hrdý.

Nicméně Střihavka začínal s metalovou skupinou. Jmenovala se Motorband a je na CD zastoupena skladbami V říši ptáků, Životní styl a Heavy Metal. Z dnešního hlediska jsou tyto písně poněkud "out", ale jde o shrnutí 20 let života a je poctivé přiznat své kořeny, i když hodně posluchačů použije tlačítko FWD a tím se dostanou ke skupině BSP.

BSP byli špička

To už byla partička muzikantsky těžko srovnatelná s Motorbandem. Michal Pavlíček a Ota Balage poskytli Střihavkovi rafinovanější a barevnější instrumentální pozadí. Následující písně z desek No Guitars, Woo Doo a 365 je také nikdy nepřekonaly.

V každém případě se třeba Země vzdálená nebo Když se snáší déšť kvalifikovaly do zlatého fondu českého pop-rocku a z hlediska popularity představují Střihavkův vrchol. On sám však v poslední době říká, že mu je pop-rockový kabátek úzký a chtěl by se vydat tvrdší cestou. Uvidíme, čím překvapí.  

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám